Στον Ντάνιελ Σέχτμαν το Νόμπελ Χημείας

Στον Ντάνιελ Σέχτμαν το Νόμπελ Χημείας

Μετά από χρόνια ερευνών και αμφισβήτησης, ο Ισραηλινός Ντάνιελ Σέχτμαν ανταμείφθηκε για τις έρευνες του σχετικά με τους ημικρυστάλλους. Η σημασία της ανακάλυψής του (Pics)

Στον Ισραηλινό Ντάνιελ Σέχτμαν απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των ημικρυστάλλων (ακολουθίες στα άτομα), η ύπαρξη των οποίων θεωρούνταν απίθανη και η λειτουργία τους ήταν υπό αμφισβήτηση.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, ο Σέχτμαν, από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ανακάλυψε τους "ημικρυστάλους", οι οποίοι λέγεται ότι είναι σαν "εντυπωσιακά μωσαϊκά του αραβικού κόσμου στο επίπεδο των ατόμων" και δεν επαναλαμβάνονται.

ADVERTISING

Μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ακολουθία των ατόμων μέσα στους κρυστάλλους επαναλαμβάνονταν.

Στον Ντάνιελ Σέχτμαν το Νόμπελ Χημείας

Μέχρι την 8η Απριλίου 1982, ημέρα που ο ισραηλινός ερευνητής διαπίστωσε ότι τα σχέδια των μωσαϊκών της Αλάμπρα  είχαν το αντίστοιχό τους στη φύση, οι χημικοί πίστευαν ότι η 5-πλη συμμετρία δεν ήταν συμβατή με τη στερεά κατάσταση.

Χρειάστηκαν χρόνια για να πεισθούν οι συνάδελφοί του για τα ευρήματά του και να αρχίσουν και οι ίδιοι να ανακαλύπτουν άλλες απαγορευμένες μέχρι τότε συμμετρίες.

Στον Ντάνιελ Σέχτμαν το Νόμπελ Χημείας

Στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας αναφέρεται ότι η ανακάλυψη του Σέχτμαν το 1982 άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν τη στερεά ύλη.

Τις επόμενες μέρες θα απονεμηθούν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας. Το έπαθλο για το βραβείο είναι 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

SHARE:

24Media Network