Στριμώχνεται μέσω του...υιού ο Μπολσονάρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο στην Μπραζίλια
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο στην Μπραζίλια AP

Η δικαιοσύνη στη Βραζιλία ανοίγει εκ νέου υπόθεση διαφθοράς στην οποία πρωταγωνιστεί ο υιός του Ζάιχ Μπολσονάρο.

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακύρωσε την Παρασκευή την εντολή για προσωρινή αναβολή στην έρευνα που σχετίζεται με τις ύποπτες συναλλαγές ενός συνεργάτη του Φλάβιο Μπολσονάρου, γερουσιαστή και γιου του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ο δικαστής Μάρκο Αουρέλιο Μέλο έκρινε ότι η εντολή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Φλάβιο Μπολσονάρο, ο οποίος την εποχή των γεγονότων δεν ήταν γερουσιαστής αλλά απλός βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Αναβολή στις έρευνες για ποινική υπόθεση μπορεί να δοθεί μόνο σε υπουργούς και μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την απόφαση. Ο Μπολσονάρο υποστήριζε ανέκαθεν ότι είναι αθώος και ότι πρόκειται για συνωμοσία εναντίον του.

Η υπόθεση αυτή πλήττει ταυτόχρονα και τον πρόεδρο Μπολσονάρο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν ότι θα πατάξει ανελέητα τη διαφθορά και δυσκολεύτηκε να πάρει αποστάσεις από τις υποψίες σε βάρος του γιου του αλλά και της ίδιας της συζύγου του.

Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία εποπτείας των χρηματικών συναλλαγών, την COAF, το 2016 και το 2017 εντοπίστηκαν συνολικά 1,2 εκατομμύριο ρεάλ (περίπου 270.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) στο λογαριασμό του Φαμπρίτσιο Ζοζέ ντε Κεϊρόζ.

Τα ποσά αυτά ήταν ασύμβατα με τα έσοδα που δήλωνε ο σωματοφύλακας και σωφέρ του Φλάβιο Μπολσονάρου. Μία από τις ύποπτες συναλλαγές του Κεϊρόζ είναι μια κατάθεση ύψους 24.000 ρεάλ (περίπου 5.500 ευρώ) στο λογαριασμό της Μισέλ Μπολσονάρου, της πρώτης κυρίας της χώρας.

Η COAF εντόπισε επίσης 48 ύποπτες καταθέσεις σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Φλάβιο Μπολσονάρο, συνολικού ύψους 96.000 ρεάλ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας αγοραπωλησίας ακινήτου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
SHARE: