Συλλήψεις 29 μεταναστών από την ουγγρική αστυνομία

Migrants open a fence during clashes with Hungarian riot police at the border crossing with Serbia in Roszke, Hungary September 16, 2015. Hungarian police fired tear gas and water cannon at protesting migrants demanding they be allowed to enter from Serbia on Wednesday on the second day of a border crackdown.   REUTERS/Marko Djurica
Migrants open a fence during clashes with Hungarian riot police at the border crossing with Serbia in Roszke, Hungary September 16, 2015. Hungarian police fired tear gas and water cannon at protesting migrants demanding they be allowed to enter from Serbia on Wednesday on the second day of a border crackdown. REUTERS/Marko Djurica REUTERS

Σε 29 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στην Ουγγαρία, μετά από συγκρούσεις με μετανάστες που απαιτούσαν είσοδο στα σφραγισμένα σύνορά της χώρας με την Σερβία

Η Ουγγαρία συνέλαβε 29 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας "τρομοκράτης", καθώς οι μετανάστες που απαιτούσαν είσοδο στα πρόσφατα σφραγισμένα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία συγκρούστηκαν με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτόξευσαν νερό και δακρυγόνα ενώ οι μετανάστες έψαχναν για νέα μονοπάτια να μπουν στην ΕΕ.

Καθώς χιλιάδες μετανάστες διάσπαρτοι στη βαλκανική χερσόνησο προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ, με προορισμό τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε στα μέσα ότι η χώρα του σκόπευε να χτίσει έναν φράχτη σε μέρος των συνόρων της με την Κροατία και την Ρουμανία για να σταματήσει την αθρόα εισροή μεταναστών.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις με οπισθοφυλακή θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος των κλειστών συνόρων με τη Σερβία, όπου νεαροί μετανάστες τους πέταγαν πέτρες, απαιτώντας είσοδο στη χώρα. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και 2 παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Ούγγρο αξιωματικό ασφάλειας.

"Η αστυνομία συνέλαβε αναγνωρισμένο τρομοκράτη," μεταξύ των 29, είπε ένας σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην κρατική τηλεόραση Μ1. Εκπρόσωπος τύπου είπε ότι ο άντρας αυτός ήταν "στη βάση δεδομένων των υπηρεσιών ασφάλειας."

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για "βάναυση" και "μη-ευρωπαϊκή" συμπεριφορά και ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει.

Η Κροατία είπε ότι θα στείλει ειδικούς στα σύνορά της με τη Σερβία να ταυτοποιήσουν ναρκοπέδια από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του '90.

Ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία ύψους 3,5 μέτρων σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το γεγονός ώθησε τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να ανακαλέσει στη μνήμη την πιό μαύρη εποχή της Ευρώπης: "Φράχτες, σκυλιά, αστυνομικοί, όπλα - αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του '30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών μ' αυτά; Όχι, δεν το λύσαμε. Το να χτίζουμε φράχτη απλώς πετάει το πρόβλημα μέσα στη Σερβία, στη Κροατία και στη Ρουμανία."

Η Ουγγαρία αντιτείνει ότι απλώς ενισχύει τους κανονισμούς της ΕΕ με την σφράγιση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και ότι η Σερβία είναι ασφαλής χώρα για όσους αναζητούν άσυλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας: Τζιπ με πολυβόλα, στρατός και αστυνομία απέναντι στους πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network