Συναγερμός στη Φουκουσίμα

Συναγερμός στη Φουκουσίμα

Ο πυρηνικός τρόμος επέστρεψε στη Φουκουσίμα. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε πλουτώνιο έξω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό. Συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι ίχνη πλουτωνίου βρέθηκαν έξω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που αυτό το επικίνδυνο ραδιενεργό στοιχείο εντοπίζεται έξω από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε προηγούμενες διαρροές είχαν εντοπιστεί ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και καισίου στη γύρω περιοχή.

Από το σταθμό διαρρέει ραδιενεργό υλικό από τις 11 Μαρτίου που επλήγη από σεισμό και τσουνάμι.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την προοπτική να αφαιρέσει και να απορρίψει 29 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου εδάφους από μια περιοχή έκτασης σχεδόν ίσης με εκείνη του Τόκιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πρώτη επίσημη εκτίμηση για το εύρος που θα έχει η επιχείρηση καθαρισμού.

Έξι μήνες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν το λιώσιμο πυρήνων αντιδραστήρων, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, το μέγεθος της επιχείρησης καθαρισμού μόνο τώρα γίνεται σαφές.

Οι μολυσμένες ζώνες όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας πρέπει να μειωθούν μπορεί να φτάσουν τα 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανακοίνωσε το υπουργείο σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Η μητροπολιτική νομαρχία του Τόκιο έχει συνολική έκταση 2.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

SHARE:

24Media Network