Συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπινγκ θα συναντηθούν για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου AP

Θα μπορούσε να χαρακτηριστει και ως ιστορική συνάντηση κορυφής. Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει για πρώτη φορά δια ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι σινοαμερικανικές σχέσεις περνούν μία κρίσιμη φάση.

Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί και για τις δύο μεγάλες δυνάμεις κομβικό θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής τους.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, θεωρεί ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στο νησί που βρίσκεται σε νευραλγική θέση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εκμεταλλεύονται τον κινεζικό αυταρχισμό και θεωρούν εαυτούς ως προστάτες της ελευθερίας της Ταϊβάν κάτι που έχει δηλώσει και ο Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά ελάχιστοι μήνες από την επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν της επικεφαλής της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές των Κινέζων.

Οι δύο πρόεδροι τέλος αναμένεται να συζητήσουν και θέματα που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών για τις οποίες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο ανταγωνισμός των δύο πάντως και στον εμπορικό τομέα είναι δεδομένος εδώ και πολλά χρόνια με την Κίνα να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω της εξωστρεφούς οικονομίας της και της δυναμικής ανάπτυξης.

Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν συνομιλήσει πέντε φορές τα τελευταία δύο χρόνια μέσω τηλεφώνου και βίντεο, θα συζητήσουν επίσης μια σειρά «διεθνών και περιφερειακών» θεμάτων, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το θέμα της Ταϊβάν, ζήτημα που συγκεντρώνει όλες τις εντάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα