Σε εξέλιξη η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη σκιά νέων απειλών της Άγκυρας

Σε εξέλιξη η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη σκιά νέων απειλών της Άγκυρας
Από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του στο Σότσι. AP

Σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Τι δήλωσαν πριν το τετ α τετ στο Σότσι. Προηγήθηκε νέα προειδοποίηση Ερντογάν: θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αν δεν φύγουν οι Κούρδοι από τη "ζώνη ασφαλείας".

Αισιοδοξία για θετική έκβαση των συνομιλιών εξέφρασαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας κατά την οποία ουσιαστικά κρίνεται το μέλλον της βόρειας Συρίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες.

Δύσκολη και ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο Ρώσος Πρόεδρος και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι παραγωγικές.

Παρατήρησε ότι το καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα είπε ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Από τη συνάντηση στο Σότσι. AP

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Διότι οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα