Πούτιν - Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της βόρειας Συρίας

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα σε συνάντηση στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2019
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα σε συνάντηση στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2019 AP

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Σότσι λίγες ώρες πριν τη λήξη, απόψε, της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία. Μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή επιθυμεί η Μόσχα, "μετά τη συνάντηση θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα" δήλωσε ο Ερντογάν.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες συναντιούνται στο θέρετρο στη Μαύρη θάλασσα λίγες ώρες πριν τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία. Με τις ΗΠΑ να φαίνεται να βγαίνουν από το κάδρο, η συνάντηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να κρίνει το μέλλον της περιοχής.

ADVERTISING

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Μια συμφωνία μεταξύ του Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και του Ερντογάν, θα σηματοδοτήσει το τέλος των εχθροπραξιών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης με "πρωταγωνιστές" την Τουρκία, τη Ρωσία, τις δυνάμεις της Συρίας, τους Κούρδους μαχητές και τους Σύριους μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

"Θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον κ. Πούτιν και μετά θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα" δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας την Δευτέρα σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε την Δευτέρα ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της συνάντησης των δύο ηγετών, υπήρξαν φήμες ότι στο τραπέζι μαζί τους θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Συρίας. Αυτές όμως διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Πούτιν, Ερντογάν, Εισβολή στη Συρία, Τουρκία, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Κούρδοι πετούν πατάτες στα αμερικανικά στρατεύματα

Τουρκία: Η κατάπαυση πυρός στη Συρία θα λήξει στις 22:00 την Τρίτη

Ερντογάν: Η Δύση τάσσεται υπέρ των τρομοκρατών

SHARE:

24Media Network