Συνάντηση Τριντό - Κουίκ: Εξαιρετικές οι διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Καναδά

Συνάντηση Τριντό - Κουίκ: Εξαιρετικές οι διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Καναδά

"Πραγματικό φιλέλληνα" χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Καναδά ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών

Ως έναν πραγματικό φιλέλληνα χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος τίμησε χθες με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ για την 25η Μαρτίου. Ήταν η πρώτη επαφή του κ. Τριντό με μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, συνάντηση που σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ανοίγοντας δρόμο για μελλοντικές -επίσημες πια- αναβαθμισμένες σε κορυφαίο επίπεδο συναντήσεις.

Επίσης, αποχαιρετώντας τον κ. Κουίκ, του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά για την επίσκεψή του στον Καναδά, καθώς και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις εκδηλώσεις του Μόντρεαλ.

ADVERTISING

Ο κ. Κουίκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την επιστροφή του από τον Καναδά, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς της εθνικής επετείου από την ομογένεια, μίλησε και για το εξαιρετικό επίπεδο των διακρατικών και διπλωματικών σχέσεων με τον Καναδά, οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 75 χρόνια. Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτές υπογραμμίστηκαν τόσο από τον Καναδό πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο στις ομιλίες τους μετά το τέλος της δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις συζητήσεις που είχαν στο περιθώριο των πανηγυρικών εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας του Μοντρεάλ, στην οποία ο κ. Τριντό ήταν προσκεκλημένος και ο μεγάλος τελετάρχης της ομογενειακής παρέλασης, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, συγκέντρωσε πάνω από 40.000 κόσμο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός εξάροντας στον κ. Κουίκ τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας του Καναδά, επισήμανε πως έχει μεγάλο μέρισμα στην πορεία των 150 χρόνων της χώρας του και τού ζήτησε να μεταφέρει την εκτίμησή του αυτή και στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμούσα επίσημη επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Καναδά, ο κ. Κουίκ είπε πως ο Καναδός πρωθυπουργός είναι απόλυτα θετικός να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες και ανέφερε πως το θέμα αυτό το συζήτησε και με τον Καναδό ομόλογό του Ίαν Σούγκαρτ, ξεκαθαρίζοντας πως είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί. Υπενθύμισε ακόμα πως ο κ. Τριντό εκλέγεται στο Μόντρεαλ και μάλιστα, όπως διαπίστωσε στην παρέλαση είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ομογενείς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουίκ και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ευχαριστώντας δημόσια τον Καναδό πρωθυπουργό και τον Καναδά, που κράτησαν τη δέσμευση να απορροφήσουν 40.000 Σύρους πρόσφυγες, και τόνισε πως η Ελλάδα γνωρίζει και από ξεριζωμούς και από προσφυγιά και από μετανάστευση.

Στο μήνυμά του ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι ο Καναδάς είναι χώρα που έχει δόγμα του την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ισότητα και εξέφρασε την πεποίθησή του αυτή στον Καναδό πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι ο Καναδάς χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά, όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σηκώνουν τείχη απέναντί της.

Ο κ. Κουίκ μετά τις διμερείς επαφές με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Εξωτερικών και τις περιφερειακούς υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτισμού- Αθλητισμού- Τουρισμού και τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου σε Οτάβα, Τορόντο, Βανκούβερ, ολοκλήρωσε το βράδυ της Κυριακής στο Μόντρεαλ, την επίσκεψή του στον Καναδά.

Φωτογραφία: ekirikas.com

SHARE:

24Media Network