Συνεχίζεται το τουρκικό θράσος με νέες προκλητικές δηλώσεις και κατά Δένδια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, η οποία επιτίθεται προσωπικά στον Έλληνα ΥΠΕΞ. Εκτός από τις δηλώσεις Ερντογάν, ο εκπρόσωπός του κόμματός του μιλά για "λυπηρό ξεκίνημα" του Νίκου Δένδια και κάνει λόγο για κακή αρχή.

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης της Τουρκίας επιστρέφοντας από την Βοσνία Ερζεγοβίνη σε μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι η Τουρκία κάνει βήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Σε απόσταση αναπνοής από το Γιαβούζ τουρκική φρεγάτα
Σε απόσταση αναπνοής από το Γιαβούζ τουρκική φρεγάτα AP
ADVERTISING

Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν είπε: “Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το Φατίχ, αλλά και το Γιαβούζ θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή. Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε εργασίες σε περιοχές κάποιων.(σ.σ:εννοεί, σε περιοχές που ανήκουν σε κάποιους)”, και συνέχισε:

“Κάνουμε εκεί τα βήματά μας για να υπερασπίσουμε ειδικότερα τα όποια δικαιώματα των τουρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Οι άνθρωποι που ζούν στην Κύπρο, έχουν δικαιώματα σε όλες τις εκεί περιοχές. Ποιά είναι αυτά; Αποτελούνται απ' ό,τι προκύπτει από εκεί. Είτε θαλλάσια προϊόντα, είτε πετρέλαιο, έχουν ίσα δικαιώματα επί αυτών και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα τους.”

Τσελίκ: Λυπηρό ότι ξεκίνησε με αυτό το ύφος ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας που αναφέρθηκε στην Κύπρο και στα “κυριαρχικά δικαιώματα” της χώρας του. Ο εκπρόσωπος του κόμματός του καταφέρθηκε κατά του Νίκου Δένδια δηλώνοντας ότι "αν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε με αυτό το ύφος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά". Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, πρόσθεσε επίσης ότι το ύφος με το οποίο μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέχει πολύ από το ύφος που αρμόζει σε ένα κρατικό αξιωματούχο. Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, κανένα δεν βλάπτει η φιλία της Τουρκίας, όλοι επωφελούνται. Αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκίνησε με αυτό το ύφος και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αν συνεχίσει με αυτό το ύφος τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά".

Σε απόσταση αναπνοής από το Γιαβούζ τουρκική φρεγάτα
Σε απόσταση αναπνοής από το Γιαβούζ τουρκική φρεγάτα AP

Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανακοίνωσή του το Ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία κάλεσε "να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου".

«Η παράνομη αυτή ενέργεια» τονίζει το ΥΠΕΞ «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του για τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου ‘Yavuz’ είχε αναφερθεί στο θέμα ακολούθως:

«Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανο μας 'Yavuz' ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου τις εργασίες γεώτρησης εντός των οικοπέδων δυτικά της Κύπρου, για τα οποία παραχώρησε άδεια η Κυβέρνησή μας στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) τα έτη 2009 & 2012 και εντός της υφαλοκρηπίδας που δήλωσε η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη. Το πλωτό γεωτρύπανο 'Yavuz' μετέβη, επίσης, πρόσφατα στα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και θα προχωρήσει σε εργασίες γεώτρησης εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων εντός των οικοπέδων, για τα οποία παραχώρησε άδεια η ‘ΤΔΒΚ’ στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) το 2011.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

«Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος 'το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης' ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το ‘άτακτο’ παιδί της Ευρώπης, από την άλλη, είναι η 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου', η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση' είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις δηλώσεıς δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοπρίους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί.

«Η ΕΕ έγινε και αυτή ένας από τους δρώντες στην παρανομία συμμετέχοντας στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελληνοκυπριακής Διοίκησης-Ελλάδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ισότιμων κατόχων του Νησιού. Επομένως, έχει καταστεί ολοφάνερο ότι η ΕΕ δεν δύναται να αναλάβει έναν ουδέτερο ρόλο διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

«Όσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε απόλυτα τις δηλώσεις των αρχών της ‘ΤΔΒΚ’, οι οποίες παραχώρησαν τις άδειες που αποτελούν τη νόμιμη και έγκυρη βάση για τις εργασίες του πλωτού γεωτρυπάνου μας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΑΟΖ, Κύπρος, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο

Νέες τουρκικές προκλήσεις με το Γιαβούζ - Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την εισβολή του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους S-400

Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας

SHARE:

24Media Network