Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο Ρέινα

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο Ρέινα

Ο μακελάρης του κλαμπ Ρέινα, που αφαίρεσε τη ζωή 39 ατόμων συνελήφθη από τις αρχές σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Είχε απαγάγει τον τετράχρονο γιο του. Οι πρώτες φωτογραφίες του δράστη μετά τη σύλληψη του

Σε συνοικία  της Κωνσταντινούπλης συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο δράστης της επίθεσης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στο κλαμπ Ρέινα. Ο άνδρας ονόματι Abdulkadir Masharipov με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, που σκότωσε 39 άτομα, φέρεται να διέμενε σε σπίτι φίλου του από το Κιργιστάν στην περιοχή Έσενγιουρτ, όπου και τον εντόπισαν οι τουρκικές αρχές. Μαζί με τον άνδρα βρέθηκε, σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ανήλικος γιος του, τον οποίο φέρεται να είχε απαγάγει.

 

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μετά τη σύλληψη, στην οποία φέρει σοβαρά τραύματα. Ο Ουζμπέκος μεταφέρεται στα κεντρικά της τουρκικής αστυνομίας αυτή τη στιγμή.

 

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι συνελήφθησαν μαζί με τον Masharipov, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα από το Κιργιστάν.

 

Πριν τη σύλληψη, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είχαν εισβάλει στο σπίτι της συζύγου του Masharipov, την οποία και συνέλαβαν. Η ίδια ισχυρίζεται πως έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση και κατέθεσε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις διασυνδέσεις του συζύγου της με το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Ο μακελάρης αναζητείται από τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, όταν και είχε αποδράσει ανενόχλητος από την τουρκική πόλη, με τις δυνάμεις ασφαλείας να αδυνατούν να εντοπίσουν τα ίχνη του. Μετά το μακελειό, ο Masharipov μετέβη σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, όπου διέμεναν η γυναίκα και ο τετράχρονος γιος του. Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα καταθέτει η σύζυγος, ο μακελάρης εξαφανίστηκε, παίρνοντας μαζί του και το ανήλικο παιδί.

 

Εξάλλου, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισέβαλε σε σπίτι στην περιοχή της Συληβρίας στην Ανατολική Θράκη όπου και ανακάλυψε χρηματικό ποσό 150.000 δολαρίων. Το ποσό εκτιμάται πως ήταν η αμοιβή του δράστη, ο οποίος αδυνατούσε να προσεγγίσει στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας της ασφυκτικής αστυνόμευσης της περιοχής.

Η ταυτότητα του δράστη

Στις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο δράστης είναι Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Αρχικά επικρατούσε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα.

Αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας τελικά ταυτοποίησαν τον δράστη και όπως αναφέρει η Hurriyet και άλλες τουρκικές εφημερίδες πρόκειται για έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS. Ο Ουζμπέκος, το κωδικό όνομα του οποίου ήταν “Ebu Muhammed Horasani”, φαίνεται πως βρισκόταν στην Τουρκία από το 2011.

Οι Ουιγούροι συνεργοί

Αν και οι πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ και την αστυνομία είναι συγκεχυμένες, ο μακελάρης αμέσως μετά την επίθεση φαίνεται να κατέφθασε στο προάστιο Zeytinburnu  όπου διέμενε η οικογένειά του με ταξί και εθεάθη να μπαίνει σε κινέζικο εστιατόριο. Εκεί ζήτησε τη βοήθεια δύο Ουιγούρων οι οποίοι και συνελήφθησαν την Παρασκευή για εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο ύποπτοι, ονόματι Ομάρ Ασίμ και Αμπουλιέζι Αμπουντουχαμίτι, προφυλακίστηκαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία 39 ατόμων.

Το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι 35 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για την συγκεκριμένη επίθεση, με τους προαναφερόμενους να είναι μεταξύ αυτών.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου, όταν ένας άνδρας με σκούφο Άη Βασίλη εισέβαλε σε γνωστό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, το κλαμπ Ρέινα, ανοίγωντας πυρ και πυροβολώντας αδιακρίτως. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί 39 άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αλλοδαποί και άλλοι 65 τραυματίστηκαν.

Ο δράστης φέρεται να πήρε ταξί το βράδυ της Παραμονής από την περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης και μετέβη στο Ortaköy, όπου βρίσκεται το κλαμπ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από το ταξί πριν φτάσει στο μαγαζί λόγω της κίνησης που υπήρχε στους δρόμους και περπάτησε λίγα λεπτά για να φτάσει ώς εκεί.

Το πρώτο βίντεο από την επίθεση καταγράφηκε στις 01:20, με τον δράστη να είναι έξω από το κλαμπ και να πυροβολεί, με ένα άτομο να πέφτει στο έδαφος.

Στη συνέχεια πυροβολεί τους ιδιωτικούς φρουρούς του μαγαζιού, που ήταν άοπλοι. Το δεύτερο βίντεο καταγράφηκε στις 01:23 στο εσωτερικό του Reina. Σύμφωνα με τις έρευνες, γέμισε έξι φορές το όπλο του και έριξε περισσότερες από 180 σφαίρες.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση, ενώ στην Άγκυρα επιμένουν πως ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε η επίθεση, φανερώνει επαγγελματία που προκειμένου να θέσει το σχέδιό του σε εφαρμογή πρέπει να είχε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες άλλου κράτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα