Συνέντευξη Ομπάμα για Μπιν Λάντεν

default image

Ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αφεθεί η σορός του Λάντεν στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έδειξαν σεβασμό (Pics)

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο και θα βγει στον “αέρα” την Κυριακή, υπεραμύνεται της απόφασής του να δώσει εντολή στους κομάντος που εκτέλεσαν την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, να ποντίσουν τη σωρό του Άραβα αρχιτρομοκράτη στη θάλασσα, λέγοντας ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις επέδειξαν ” σεβασμό στη σωρό ” του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες που ακούστηκαν από μερίδα Μουσουλμάνων κληρικών, ότι με αυτή την ενέργεια οι ΗΠΑ, παραβίασαν το Ισλαμικό τελετουργικό.

“Επιδείξαμε περισσότερο σεβασμό και φροντίδα από όση επέδειξε ο μπιν Λάντεν, όταν δολοφόνησε 3.000 ανθρώπους. Αυτός δεν έδωσε και μεγάλη σημασία στην κατάσταση των σωρών των θυμάτων του και στη βεβήλωση που υπέστησαν “, τόνιζει ο Ομπάμα στην εκπομπή ” 60 Λεπτά ” του δικτύου CBS, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που εκτελέστηκαν υπό την καθοδήγηση του νεκρού πλέον ηγέτη της Αλ Κάϊντα.

“Αλλά ακόμα και αυτό είναι ένα σημείο που μας διαφοροποιεί από τους τρομοκράτες. Και πιστεύω ότι το αντιμετωπίσαμε με τον τρόπο που έπρεπε “, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα ερωτηματικά που εγείρονται επάνω στις συνθήκες που αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση από το επίλεκτο σώμα των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που απέφερε το θάνατο του Άραβα αρχιτρομοκράτη, πληθαίνουν καθημερινά.

Προβληματισμούς φαίνεται ότι προκαλεί στην κοινή γνώμη και η συνέχεια της επιχείρησης, που περιελάμβανε την “ταφή”, στη θάλασσα λίγες μόνο ώρες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό στο στήθος και στο κεφάλι, του σώματος του νεκρού πλέον μπιν Λάντεν. Αρκετοί Μουσουλμάνοι,μεταξύ των οποίων και κληρικοί, υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση αντίκειται στο Ισλαμικό εθιμικό.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού στρατού διαβεβαιώνουν ότι η σωρός του Λάντεν πλύθηκε κατά το εθιμικό και διαβάστηκαν οι προσευχές, όπως καθορίζεται από τον Ισλαμικό νόμο, από Άραβα ιμάμη, προτού ποντιστεί στα νερά.

“Ήταν μια συνολική απόφαση”, απαντά ο πρόεδρος Ομπάμα στο ερώτημα αν ήταν αυτός που το αποφάσισε και αποκαλύπτει ” Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από πριν και το τι θα κάναμε με τη σωρό του μπιν Λάντεν άν αυτός σκοτωνόταν στη συμπλοκή “.

“Και πιστεύω ότι αυτό, που προσπαθήσαμε να κάνουμε, έχοντας συμβουλευθεί και ειδικούς επάνω στον Ισλαμικό νόμο και το τελετουργικό, ήταν να βρούμε κάτι σύμφωνο με το ιερό εθιμικό , το οποίο θα επιδείκνυε το σεβασμό που πρέπει στη σωρό”, προσθέτει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Εν τούτοις ο Σαουδάραβας Σείχης Αμπντούλ Μοχσέν Αλ-Ομπαϊκάν, Σύμβουλος του Βασιλικού Δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τη διαφωνία του δηλώνοντας ” Αυτό δεν είναι ο Ισλαμικός τρόπος, που προβλέπεται για να θάψεις τη σωρό κάποιου που σκοτώθηκε στην ξηρά, αν όντως σκοτώθηκε στην ξηρά. Όπως κάθε άνθρωπος πρέπει να ενταφιαστεί στη γη “.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα