Σύνοδος κορυφής Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας στις 9 Μαΐου

Σύνοδος κορυφής Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας στις 9 Μαΐου
Σύνοδος κορυφής Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας στις 9 Μαΐου AP

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της ιστορικής συνόδου του προέδρου της Ν. Κορέας και του Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ αναμένεται η συνάντηση του ηγέτη της Β. Κορέας με τον Αμερικανό πρόεδρο

Η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στις 9 Μαΐου στο Τόκιο, ανακοινώθηκε την Τρίτη στη Σεούλ, μια νέα συνάντηση μεσούσης της διπλωματικής κινητικότητας γύρω από τη Βόρεια Κορέα.

Στη σύνοδο κορυφής θα μετάσχουν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν-Τζε-ιν, οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα.

Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια της ιστορικής συνόδου κορυφής στις 27 Απριλίου μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες, ενόψει και της πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Κιμ και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι προηγούμενες προσπάθειες άμβλυνσης της έντασης με την Πιονγκγιάνγκ απέτυχαν και ότι η Βόρεια Κορέα δεν ανέφερε ποιες παραχωρήσεις προτίθεται να κάνει σε σχέση με το πρόγραμμά της των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων.

"Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη συνεργασία με τον πρόεδρο Μουν ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. "Θέλω να συζητήσω επισταμένως για το πώς η Βόρεια Κορέα μπορεί να πάρει το σωστό δρόμο, να λύσει τα θέματα των απαγωγών, των πυραύλων και των πυρηνικών", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις απαγωγές Ιαπώνων από τη Βόρεια Κορέα κατά το παρελθόν.

Οι τρεις γειτονικές χώρες εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στις σχέσεις και στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα: η Νότια Κορέα ως γείτονας και πρώην εχθρός στον πόλεμο του 1950-1953, η Ιαπωνία ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και πιθανός στόχος βορειοκορεατικών πυραύλων και η Κίνα ως κύριος διπλωματικός και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Κίνα, Κορέα, Βόρεια Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ: Αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα στείλει το σωστό μήνυμα στη Β. Κορέα

Β. Κορέα: Αλλάζει την ώρα σε ένδειξη καλής θέλησης

Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας

SHARE: