Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνία για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνία για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών
Ντόναλντ Τουσκ AP

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας των "28" για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνεται για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ για Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών”, έγραψε.

Σύμφωνα με επόμενες αναρτήσεις του: για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι “28” αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό ‘Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τουσκ: Άξιζε η υπομονή

Για «απόλυτη ισορροπία» μεταξύ γυναικών και αντρών στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

«Άξιζε η αναμονή» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι προκειμένου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει «η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής» θα πρέπει να την ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο. 

Επίσης, σημείωσε ότι κάνεις δεν διαφώνησε στο «πακέτο» που αποφασίστηκε σήμερα, αν και σημείωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ. 

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. Ωστόσο, επισήμανε ότι εναπόκειται στο Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει μόνο του.

Τέλος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος των ηγετών, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρ’ ότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.

Απείχε η Μέρκελ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στη συμφωνία, με μία αποχή, εκείνη της καγκελαρίου Μέρκελ. Όπως είπε η ίδια η Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η πρόταση ήταν ομόφωνη, αλλά υπήρξε μία αποχή, της ίδιας. Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Σοσιαλδημοκράτες: “Βαθιά απογοητευτική” η πρόταση της φον ντερ Λάιεν

“Βαθιά απογοητευτική” χαρακτηρίζει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτκε Γκαρσία εκ μέρους των επικεφαλής των εθνικών αποστολών του κόμματος.

“Η ομάδα μας έμεινε πιστή στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου ή spitzenkandidat και δε θέλουμε να πεθάνει”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι “απαράδεκτο ότι οι “εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές Ευρωπαϊκές μας αρχές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα