Σύνοδος Koρυφής: Μακρόν και Μέρκελ επιφυλακτικά αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας

Σύνοδος Koρυφής: Μακρόν και Μέρκελ επιφυλακτικά αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν AP

Κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες το απόγευμα, μετά το ολονύχτιο θρίλερ. Τι δήλωσαν Μακρόν και Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν τη Δευτέρα 20/7 την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται “με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι “μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση”.

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι “οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος). Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα “κλείσουν” στο ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα