Σύνοδος κορυφής χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι με Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Στόχος θα είναι να "βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα" σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν χθες βράδυ τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ελιζέ.

ADVERTISING

Στόχος θα είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Τη θεωρούμε αναγκαία, διότι για την υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας η συζήτηση οφείλει να περάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτή της Γαλλίας», εξήγησε το Ελιζέ.

Η τετραμερής αυτή συνάντηση θα ακολουθήσει την πρώτη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για την Κίνα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ, που εκφράζουν ανησυχία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Γηραιά Ήπειρο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, ο Μακρόν χαιρέτισε χθες αυτή την «ευρωπαϊκή αφύπνιση», όπως τη βλέπει.

Τη συζήτηση που προβλεπόταν να γίνει χθες βράδυ -- που όμως επισκιάστηκε από τις συνομιλίες για το Brexit, το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής -- ζήτησαν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Επρόκειτο να είναι η πρώτη μεταξύ των 28 για την Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ άρχιζε περιοδεία στην Ευρώπη -- στην Ιταλία, στο Μονακό και στη Γαλλία -- για να υπερασπιστεί και να προωθήσει το σχέδιό του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Τα σχέδια του Πεκίνου βρίσκουν ευήκοα ώρα στην Ιταλία, με τη Ρώμη να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο με την Κίνα για τη συμμετοχή της στο τεράστιο πρόγραμμα οικοδόμησης υποδομών, που είχε ανακοινωθεί το 2013.

Το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», κολοσσιαίων διαστάσεων, προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και βιομηχανικών πάρκων με τη δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Στο δείπνο σχεδιαζόταν να διαμορφωθούν κοινές θέσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας την 9η Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επενδύσεις που ανακοινώνει το Πεκίνο στην ΕΕ, ειδικά σε χώρες στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της, που αναζητούν κεφάλαια.

Οι εξαγορές εταιρειών και υποδομών σε τομείς στρατηγικής σημασίας (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική...) επιτρέπουν στο Πεκίνο να αποκτά ειδίκευση σε τεχνολογίες-κλειδιά με «δόλιο» τρόπο, σύμφωνα με την ΕΕ, διότι οι κυριότερες κινεζικές εταιρείες είτε επιδοτούνται είτε ελέγχονται από το κράτος.

Αρκετές από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ εξάλλου διερωτώνται για τους κινδύνους κατασκοπείας του Πεκίνου εάν χρησιμοποιήσουν για τα μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς υπό ανάπτυξη τεχνολογίες του ομίλου Huawei.

Ένα κείμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιέχει δέκα θέσεις επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» ως προς τα δίκτυα 5G και αναγγέλλει μια ευρωπαϊκή οδηγία γα το ζήτημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα όργανα για το διαχείριση των σχέσεών τους με τους Κινέζους, ειδικά στο πεδίο του αντιντάμπινγκ και του ελέγχου των ξένων επενδύσεων.

Σήμερα ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, πριν ταξιδέψει στο πριγκιπάτο του Μονακό και κατόπιν στη Γαλλία.

Ο Ματαρέλα σημείωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του πως η Ρώμη θα επιδιώξει να υπάρξει «η μέγιστη διαφάνεια» στις διμερείς σχέσεις της με το Πεκίνο. Η Ιταλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και για τον Ματαρέλα προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξουν «όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατόν», διασφάλιση επενδύσεων, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση προς κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Πέραν της ΕΕ, η ένταξη της Ιταλίας στο κινεζικό σχέδιο ανησυχεί επίσης τις ΗΠΑ, που θεωρούν πως το Πεκίνο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην καρδιά της Ευρώπης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Γιούνκερ, Κίνα
SHARE:

24Media Network