Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν μαζί με τους Κούρδους τους συμμάχους της Τουρκίας

Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν μαζί με τους Κούρδους τους συμμάχους της Τουρκίας
Οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν μαζί με τους Κούρδους τους συμμάχους της Τουρκίας AP

Μαίνονται οι μάχες του τουρκικού στρατού εναντίον των Σύρων του Άσαντ και των Κούρδων - Προελαύνει ο ρωσικός στρατός προς το Κομπάνι, αναδιπλώνονται οι σύμμαχοι των Τούρκων - Δείτε πλάνα μέσα από τα πεδία των μαχών.

Πόλεμος και διπλωματία προχωρούν παράλληλα, ενώ η σύρραξη της Τουρκίας με Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε στρατηγικά σημεία στη Βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές συνασπισμένοι πλέον με δυνάμεις του Άσαντ εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην τουρκική επίθεση. Παρασκηνιακά ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει μέχρι 8 και 10 χιλιόμετρα και όχι 30. Στην ίδια περιοχή εμπλέκονται κουρδικός στρατός, αντάρτες σύμμαχοι των Τούρκων, ρωσικές δυνάμεις, στρατός του Άσαντ και ο τακτικός στρατός των Τούρκων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από σημεία-κλειδιά.

Το δράμα των εκτοπισμένων από τις εμπόλεμες περιοχές κορυφώνεται.

Στις 160.000 χιλιάδες τους ανεβάζει ο ΟΗΕ, πολλοί μάλιστα από αυτούς είναι πρόσφυγες για δεύτερη φορά.

“Παγώνουν” τις επιχειρήσεις κατά του ISIS οι Κούρδοι

Ο διοικητής των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε παγώσει όλες τις δραστηριότητές μας ενάντια στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Αμπντί σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κουρδικό κανάλι Ronahi.

Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Νταές», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται καθώς ο τουρκικός στρατός διεξάγει στρατιωτική επέμβαση κατά των κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα ο Κούρδος στρατηγός ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έφερε αντίρρηση σε μια συμφωνία που κατέληξαν οι κουρδικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση για την προστασία της Συρίας από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα εγγυηθεί τη συμφωνία SDF-Δαμασκού. Ο στρατηγός Αμπντί υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, ικανή να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία.

Όπως διευκρίνισε η συμφωνία απαιτεί από τις συριακές κυβερνήσεις δυνάμεις να αναπτυχθούν κατά μήκος όλων των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία και πως είναι λανθασμένες οι αναφορές ότι οι SDF παραδίδουν τον έλεγχο των περιοχών τους σε κυβερνητικές δυνάμεις.

Αποχωρούν οι ΗΠΑ

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα