Υψηλές συναντήσεις στην Κούβα

Υψηλές συναντήσεις στην Κούβα

Μία σημαντική συνάντηση είχαν την Παρασκευή διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κούβα. Συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης αλλά και ναρκωτικών

Επαφές είχαν την Παρασκευή διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κούβα, για ζητήματα μετανάστευσης στην Αβάνα, αλλά και το ζήτημα των ναρκωτικών.

Η εφημερίδα Granma, όργανο του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, ανέφερε ότι η ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε το 2009 υπερδιπλασιάστηκε συγκρινόμενη με το 2008, φθάνοντας συνολικά τους 3,1 τόνους.

Η κυβέρνηση της Κούβας αναμένει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις προτάσεις της για συνεργασία στα πεδία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κουβανικής βουλής Ρικάρδο Αλαρκόν.  

Να σημειωθεί πως οι συνομιλίες της Παρασκευής αποτέλεσαν το δεύτερο γύρο των διμερών διαπραγματεύσεων για θέματα μετανάστευσης αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι συγκεκριμένες επαφές και συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας λάμβαναν χώρα δυο φορές το χρόνο, από το 1994 ως το 2003.

Τότε όμως τις είχε καταργήσει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Οι συναντήσεις έγιναν σε μυστική τοποθεσία, στην οποία δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους.

Ακολουθώντας μία πιο ήπια πολιτική, ο Ομπάμα χαλάρωσε ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα όσον αφορά στα εμβάσματα που επιβάλλονται σε βάρος της Κούβας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ωστόσο δεν δείχνει διαθέσιμος να άρει το εμπορικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962.

Όπως πάντως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε την "άμεση απελευθέρωση" Αμερικανού ο οποίος κρατείται στην Κούβα από το Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμα, οι αμερικάνικες εταιρίες αναμένεται να συζητήσουν με τις αρχές στην Αβάνα τουριστικά θέματα για την περίπτωση που αρθεί το εμπάργκο ή καταργηθεί η απαγόρευση της μετάβασης πολιτών των ΗΠΑ στη χώρα.

Η Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εκτιμά ότι περίπου 850.000 πολίτες των ΗΠΑ θα ταξίδευαν στην Κούβα τα επόμενα δυο χρόνια εάν η Ουάσινγκτον καταργούσε το εμπάργκο.

Το 2009, στη χώρα της Καραϊβικής ταξίδεψαν περίπου 2,5 εκατ. ξένοι, με την πλειοψηφία τους (915.000) να είναι Καναδοί, ενώ Βρετανοί (172.000) και Ισπανοί (130.000) ακολούθησαν, ενώ έγιναν και εξαιρέσεις στο εμπάργκο, για οικογενειακούς, ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς λόγους, οπότε και περίπου 50.000 Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Κούβα πέρυσι.

SHARE:

24Media Network