Τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή

Πώς είδαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης την ψηφοφορία της ελληνικής βουλής που ξεκλειδώνει τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο

Η διαδικασία της ψήφισης των δεύτερων προαπαιτούμενων στη βουλή απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο και το διεθνή Τύπο που φιλοξένησε το αποτέλεσμα, τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών και όλα όσα συνέβησαν χτες στο ελληνικό κοινοβούλιο που μετατρέπεται σε "θέαμα" με διεθνές ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Το πρακτορείο reuters φιλοξενεί κεντρικό άρθρο για την ελληνική βουλή, στο οποίο τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζει την "αποστασία" στο κόμμα του και περνά τα προαπαιτούμενα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το τρίτο σχέδιο διάσωσης.

Από την πλευρά του, το bloomberg σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει με ηχώ των προκατόχων του, όταν δηλώνει πως θα ενσωματώσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν θεωρεί πως οι πολιτικές που επιβάλλονται είναι λάθος.

Το γαλλικό δίκτυο 20minutes αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στην ψηφοφορία, τονίζοντας πως ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης ψήφισε ΝΑΙ, αλλά και το διαχωρισμό του νομοσχεδίου σε δύο άρθρα, κάτι που προκάλεσε ποικίλες διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde αφιερώνει το κεντρικό της θέμα στην Ελλάδα με εκτενή άρθρα τόσο για την ψηφοφορία, όσο και για τα όσα προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο μέτρων και άρθρα γνώμης για το πως η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Και το άρθρο της γαλλικής Le Monde στέκεται ιδιαίτερα στην αλλαγή στάσης του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της βουλής, αλλά και ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις έξω από τη βουλή.

Η βρετανική Guardian με μια φωτογραφία από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πριν την ψηφοφορία αναφέρει: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε εύκολα την υπερψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων για το τρίτο πακέτο διάσωσης, ώρες μετά την τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΕΚΤ. Το αγγλικό μέσο αναφέρεται όμως και στους διαφωνούντες εντός του κόμματος, κάνοντας ειδική μνεία στο Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων», τιτλοφορείται η εφημερίδα Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, το οποίο και πέρασε. Όμως τονίζει ότι και σε αυτή την ψηφοφορία ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία του.

Η Die Zeit σημειώνει ότι «Το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», ενώ επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ο Τσίπρας υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι το απαραίτητο τίμημα προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή η χώρα. Εξάλλου η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι στη χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν λιγότερες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό σε σχέση με την προηγούμενη, μία εβδομάδα πριν.

Η Frankfurter Allgemeine επικεντρώνεται στο γεγονός ότι και πάλι ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να έχασε την πλειοψηφία του. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ότι με την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και της Ευρώπης για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο άρθρο της με τίτλο: «Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ψήφισε υπέρ του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το άρθρο του: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους όρους των πιστωτών». Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, εξηγεί το περιοδικό. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πληροί τους όρους των πιστωτών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Μνημόνιο, Συμφωνία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανικά ΜΜΕ: Αλέξης ο απρόθυμος, προωθεί μόνο μεταρρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένος να προωθήσει

Τσίπρας: Δεν θα εγκαταλείψω οικειοθελώς το οχυρό μάχης, για το συμφέρον του ελληνικού λαού

Κωνσταντοπούλου: Όχι στο πραξικόπημα και τον εκβιασμό

Ν. Παππάς: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητές του

SHARE:

24Media Network