Τα ντοκουμέντα των αιματηρών επιθέσεων στο Ιράν

Τα ντοκουμέντα των αιματηρών επιθέσεων στο Ιράν

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση. Ακόμη ένα βίντεο με ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας έξω από το μαυσωλείο, ήρθε στη δημοσιότητα (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τρόμος σήμερα στην Τεχεράνη με δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές στην πρώτη μεγάλη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στο Ιράν.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στο ιρανικό Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Οι τραυματίες των δύο επιθέσεων είναι πάνω από 42 όπως μεταδίδει το πρακτορείο ISNA. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν ο αριθμός των 12 νεκρών συμπεριλαμβάνει τους δράστες και αν αφορά και στις δύο επιθέσεις ή μόνο αυτή στο Κοινοβούλιο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης AMAQ, να δημοσιοποιεί σήμερα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση. Το βίντεο δείχνει έναν ένοπλο να εισβάλλει μέσα σε ένα γραφείο και έναν άνδρα να κείτεται πεσμένος στο πάτωμα.

Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές. Τα πλάνα είναι σκληρά:

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι πρώτες επιθέσεις του ISIS σε ιρανικό έδαφος.

Πλάνα από τους πυροβολισμούς:

Μετά από πολύωρη επιχείρηση, κατά διαστήματα της οποίας ακούγονταν πυροβολισμοί, η επίθεση στο Κοινοβούλιο έληξε με τα ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν ότι οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το BBC, οι αρχές του Ιράν αρνούνται ότι υπήρξε περίπτωση ομηρίας, πληροφορία την οποία είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα τοπικά Μέσα. Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο ντυμένοι με γυναικεία ρούχα.

Ο βουλευτής Ελίας Χαζράτι δήλωσε στο PressTV ότι οι δράστες που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο έφεραν καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Ένας από τους ενόπλους πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA στο μαυσωλείο πραγματοποιήθηκε επίθεση από τέσσερις δράστες, ένας εκ των οποίων, μια γυναίκα, ανατινάχθηκε.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Η στιγμή που η γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται έξω από το μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί:

Οι αρχές της χώρας πάντως ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν και τρίτη τρομοκρατική επίθεση, συλλαμβάνοντας τους επίδοξους δράστες.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν σημειωθεί στο Ιράν στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού. Το Ιράν εμπλέκεται επισήμως στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Μόσχα και το Πακιστάν καταδίκασαν αμέσως τις τρομοκρατικές επιθέσεις και απηύθυναν έκκληση για κοινές προσπάθειες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Κεντρική φωτογραφία: Fars News Agency, Omid Vahabzadeh via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα