Τα παιδιά νιώθουν παιδιά στην τοποθεσία “κόσμος”

Τα παιδιά νιώθουν παιδιά στην τοποθεσία “κόσμος”

Ανάμεσα στις ηλιόλουστες αναρτήσεις στα μέσα ενημέρωσης, περνάνε μπροστά μας σαν σύννεφα εικόνες και ειδήσεις από ανθρώπους και από τόπους που δεν είναι τόσο λαμπεροί.

Μετρώντας μέρες μέχρι να έρθει η σειρά μας να πάμε διακοπές, μετράμε και αναρτήσεις γνωστών και φίλων που ήδη βρίσκονται στην αγαπημένη τους τοποθεσία, απολαμβάνοντας τις χαρές του καλοκαιριού. «Χαλαρά, στην τοποθεσία παραλία», «ξεφαντώνει, στην τοποθεσία συναυλία», «ενθουσιασμός, στην τοποθεσία λιμάνι».

Ανάμεσα στις ηλιόλουστες αναρτήσεις στα Μέσα, περνάνε μπροστά μας σαν σύννεφα εικόνες και ειδήσεις από ανθρώπους και από τόπους που δεν είναι τόσο λαμπεροί. Παιδιά που δεν γνωρίζουν από εναλλαγή εποχών και διακοπές, μητέρες που ζουν με το άγχος του καθημερινού φαγητού για τα παιδιά τους, αγρότες που εγκαταλείπουν τον τόπο τους εξαιτίας της ξηρασίας, οικογένειες που μένουν χωρίς σπίτι από τις πλημμύρες της κλιματικής κρίσης.

«Η Sawde νιώθει κουρασμένη στην τοποθεσία πηγάδι». Η οικογένεια της Sawde ήταν από τις πιο πλούσιες της περιοχής όπου ζούσε, με περιουσία 300 άλογα και 26 καμήλες. Με την ξηρασία έχασαν τα πάντα και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε έναν καταυλισμό στη Σομαλιλάνδη. Η ίδια και τα αδέρφια της έχουν αρρωστήσει πολλές φορές. Όπως πολλά παιδιά, η Sawde δεν έχει χρόνο να παίξει, γιατί αναγκάζεται να κουβαλάει καθημερινά νερό για την οικογένειά της. Σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, στη Σομαλιλάνδη η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί έως και 163% μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

«Η Esha δε νιώθει παιδί, στην τοποθεσία Μπανγκλαντές». Κάθε χρόνο, 12 εκατ. κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18. Με την πανδημία της COVID-19 και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των κοριτσιών που εξαναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο και να παντρευτούν θα πολλαπλασιαστεί.

«Ο Sergio νιώθει μόνος στην τοποθεσία χωράφι». Στον Sergio, από τη Βραζιλία, άρεσε πολύ να πηγαίνει σχολείο και του λείπουν οι συμμαθητές του, η δασκάλα του και όσα μάθαινε. Τώρα πηγαίνει καθημερινά στο χωράφι για να βοηθήσει την οικογένειά του. Η σχολική εγκατάλειψη εξαιτίας της παιδικής εργασίας είναι φαινόμενο που στερεί από εκατομμύρια παιδιά την παιδική ηλικία, τις ευκαιρίες για μάθηση και για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Sawde, η Esha και ο Sergio δεν κάνουν αναρτήσεις στα Μέσα. Οι φωνές τους, όμως, ενώνονται με τις φωνές εκατομμυρίων άλλων παιδιών στον κόσμο που γεννιούνται σε τοποθεσίες γεμάτες δυσκολίες, όπου τα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα, όπου η παιδική ηλικία και η ξενοιασιά είναι προνόμια για τα οποία πρέπει να παλέψεις. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ακούνε τις φωνές τους, στέκονται δίπλα τους και τα στηρίζουν ώστε να αποκτήσουν τις ευκαιρίες που στερούνται και να αλλάξουν το μέλλον και τις ζωές τους.

Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, κάτοικοι στις ευάλωτες περιοχές αποκτούν πρόσβαση σε πόρους και εφόδια, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Μαθαίνουν πώς να αντεπεξέρχονται στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με βιώσιμες καλλιέργειες, αποκτούν δεξαμενές νερού, διεκδικούν υποδομές που θα τους προστατεύσουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι γονείς μαθαίνουν για τη σημασία της εκπαίδευσης για το μέλλον των παιδιών τους, βρίσκουν στήριξη ώστε να μπορέσουν να τα στείλουν σχολείο και συμμετέχουν κι εκείνοι σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους εξασφαλίζουν ένα καλύτερο εισόδημα. Τα παιδιά έχουν ευκαιρίες για μάθηση σε καλύτερα σχολεία και στα κέντρα ενισχυτικής εκπαίδευσης, μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους, ενώ συμμετέχουν σε παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που έχουν τόσο στερηθεί.

Έτσι, χάρη στη στήριξη χιλιάδων Αναδόχων, η Shuki από το Μπανγκλαντές βρήκε στο Happy Home της ActionAid έναν ασφαλή χώρο, όπου μπορεί να διαμείνει, να πάει σχολείο και να αποκτήσει τα εφόδια ώστε να βρει δουλειά και να ζήσει μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στο Happy Home έχουν υποστηριχθεί πάνω από 17.000 κορίτσια που έχουν μεγαλώσει στον δρόμο και έχουν χάσει από νωρίς την παιδικότητα και την αθωότητά τους. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Γουατεμάλα όπου ζει η Lesly, τα παιδιά έχουν πλέον στο σχολείο θρανία και καθίσματα, ασφαλές προαύλιο, σχολικό συσσίτιο, ενώ κατά τη διάρκεια συλλογής των μηνυμάτων προς τους Αναδόχους, έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν και να νιώσουν ξενοιασιά και χαρά.

Σε δικές μας στιγμές χαράς, ξενοιασιάς και χαλάρωσης μπορεί να σκεφτούμε κι εκείνους που δεν βιώνουν εύκολα αντίστοιχα συναισθήματα και να μετατρέψουμε ένα μέρος της δικής μας ευτυχίας σε αλληλεγγύη. Ξεκινώντας από το νοιάξιμο κι ένα χαμόγελο, μπορούμε να γεμίσουμε τον κόσμο τοποθεσίες με χαρούμενα και γεμάτα ελπίδα παιδιά!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα