Τα Σκόπια ζητούν ένταξη στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (MOTION TEAM PETR STOJANOVSKI)
ΣΚΟΠΙΑ / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (MOTION TEAM PETR STOJANOVSKI) MOTIONTEAM

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ζητά την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσωρινή ονομασία

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ζητά μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αποστέλλει, όπως σημειώνει, την επιστολή αυτή υπό το φως των νέων δεδομένων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ, που έχουν προκύψει από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις 5 Δεκεμβρίου του 2011.

"Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που από τη φύση της είναι δεσμευτική, παρέχει μια νέα νομική διάσταση για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και απαιτεί μια νέα προσέγγιση από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Παρά την ομόφωνη διαπίστωση όλων των χωρών-μελών ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης, η Σύνοδος στο Βουκουρέστι, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα με τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

Αναμένουμε από κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, και κυρίως από τη δική σας χώρα, η οποία είναι και γείτονας μας, να σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την Ενδιάμεση Συμφωνία και το Διεθνές Δίκαιο.

Αναμένουμε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση από τη χώρα σας και ευελπιστούμε ότι στο Σικάγο θα επανεξεταστεί η απόφαση του Βουκουρεστίου", σημειώνει ο στην επιστολή.

Ζητούν ελληνικό ναι για ένταξη με την προσωρινή ονομασία

"Με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα προέκυπτε ασφαλώς αμοιβαίο όφελος, αλλά και και κάτι παραπάνω από αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι θα επωφεληθούν από την ένταξη μας στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός, θα εξαπλώσει και θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζώνη ασφάλειας, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τόσο τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όσο και όλες τις χώρες της περιοχής, να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αλλά, πάνω απ' όλα θα επωφεληθεί η χώρα σας, η Ελλάδα, με την απόκτηση ενός ακόμη μέλους του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορα της.

Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία ομολογουμένως αξίζουμε, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Συγκεκριμένα η ένταξη στον οργανισμό αυτό δημιουργούσε πάντα ευνοϊκές προϋποθέσεις για την υπέρβαση των διμερών διαφορών μεταξύ των χωρών-μελών. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τις δύο χώρες μας, ως αλληλοεξαρτώμενοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας", τονίζει.

Επισημαίνει ακόμα ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει με την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ, δηλαδή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

"Οι προσδοκίες μας από τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου είναι σαφείς και εύλογες. Αναμένουμε τα κράτη-μέλη να συναινέσουν για να ενεργοποιηθεί η αναβληθείσα πρόσκληση για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ.

Η υποστήριξη της χώρας σας στο θέμα αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας", υπογραμμίζει.

"Ελπίζουμε ότι εσείς κ. Πρόεδρε, ως υπογράφων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, θα συμβάλετε για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια αμοιβαία και αξιοπρεπή λύση για τη διαφορά σχετικά με το όνομα. Θέλουμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Σας διαβεβαιώνω ακόμη ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, όπως κάνουμε πάντοτε", καταλήγει.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, πέραν της επιστολής του προς τον κ. Παπούλια, απέστειλε επιστολές και προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ, με τις οποίες ζητά επίσης υποστήριξη για ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη Σύνοδο του Σικάγο τον Μάιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Πολιτική
SHARE:

24Media Network