Ταλιμπάν: Το νέο οπλοστάσιό τους που χρηματοδοτήθηκε από τους πολίτες των ΗΠΑ

Ταλιμπάν: Το νέο οπλοστάσιό τους που χρηματοδοτήθηκε από τους πολίτες των ΗΠΑ
Στρατιώτης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ την προηγούμενη Τετάρτη AP

Τρομαχτικές ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και οχημάτων περνούν στην κατοχή των Ταλιμπάν αφού οι Αμερικανοί δεν προλαβαίνουν να τα... μαζέψουν.

Πάνω στον οίστρο τους να εγκαταλείψουν τον Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου (ή και λίγο αργότερα) τα αμερικανικά στρατεύματα εκτός από την χαμένη αξιοπρέπειά τους “παραδίδουν, άθελά τους, στο Ταλιμπάν και όπλισμό πολύ μεγάλης υλικής αξίας αλλά και σπουδαίας στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι Αμερικανοί επιτελείς δεν μπορούν καν να υπολογίσουν με μία σχετική ακρίβεια τον όγκο του οπλισμού που αφήνουν πίσω τους μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το Ταλιμπάν.

Οι νέοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο Αφγανιστάν όμως έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Πολλά ελικόπτερα Black Hawk, περίπου 20 αεροσκάφη Α- 29 Tucano αλλά και μεγάλη ποσότητα ελαφρύ οπλισμού βρίσκονται πλέον στη διάθεσή τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δύναμη πυρός που θα έχουν στις μάχες με αντιστασιακές ομάδες μέσα στη χώρα.

Η σχετική καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, σε μήνες και ο μεγάλος φόβος των Αμερικανών αρχών είναι ότι τα εν λόγω όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους ή εναντίον συμμάχων τους κάτω από μέχρι στιγμής μη προβλέψιμες συνθήκες.

Είναι φυσικά ευνόητο ότι τα τελευταία 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί επένδυσαν τεράστια ποσά για προμήθεια όπλων προς τις δυνάμεις τους αλλά και προς τον κυβερνητικό στρατό της χώρας.

Μόνο μεταξύ του 2013 και του 2016 προμήθευσαν τους συνεργάτες Αφγανούς με 600.000 ελαφριά όπλα και 80.000 οχήματα καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια δόθηκαν επίσης 7000 πολυβόλα, 20.000 χειροβομβίδες και αναρίθμητη ποσότητα πυρομαχικών κάθε είδους.

Ολα αυτά τα όπλα και ο εξοπλισμός αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στα χέρια των Ταλιμπάν οι οποίοι θα εξοπλιστούν άψογα με τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα