Ο Mohamed Lahouaiej είναι ο δράστης του μακελειού στη Γαλλία

default image

Ταυτοποιήθηκε επίσημα ο οδηγός του φορτηγού, επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Ο οδηγός του φορτηγού που πραγματοποίησε την επίθεση χθες βράδυ στη Νίκαια σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους και αφήνοντας 18 σε κρίσιμη κατάσταση, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας “ταυτοποιήθηκε επίσημα”, όπως έγινε σήμερα γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Ο άνδρας αυτός ονόματι, Mohamed Lahouaiej, όπως αναφέρει η εφημερίδα nicematin  είναι ο κάτοχος της ταυτότητας Γαλλο-τυνήσιου, 31 ετών, κατοίκου της Νίκαιας, η οποία βρέθηκε μέσα στο φορτηγό από τους ερευνητές. Ο δράστης ήταν επαγγελματίας οδηγός.

Ένα δεύτερο δελτίο ταυτότητας φέρεται να βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του φορτηγού.

Γείτονες του Lahouaiej τον περιέγραψαν ως “μοναχικό” και “σιωπηλό”. Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του.

Δεν φαινόταν να είναι θρησκευόμενος και φορούσε συχνά κοντό παντελόνι, σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν, ο οποίος κατοικεί σε ένα τετραώροφο κτίριο στην ίδια γειτονιά.

Επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα το πρωί, κυρίως στη Νίκαια, ενώ οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του δράστη.

Μάλιστα, διερευνάται αν υπήρχε συνεργός ή συνεργοί, ενώ έχουν προσαχθεί συγγενείς του. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κάνουν λόγο για έναν ακόμη συνεργό ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Οι πληροφορίες ελέγχονται. Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης διένυσε 2 χλμ  με το φορτηγό μέχρι να πέσει νεκρός από τα πυρά των αρχών, ενώ φώναξε ο “Αλλάχ είναι μεγάλος”. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές ο δράστης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι μεταφέρει παγωτό όταν τον πλησίασαν για έλεγχο αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον πενήντα παιδιά νοσηλεύονται στη Νίκαια, έκανε γνωστό νοσοκομειακή πηγή.

 

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η Νίκαια ήταν μια πόλη που παρακολουθούσαν στενά καθώς πολλοί Γάλλοι πολίτες είχαν φύγει από την πόλη αυτή για να βρεθούν στη Συρία και να ενταχθούν στον τζιχαντιστικό στρατό.

Από τη δική του μεριά, ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας ανέφερε πως μέσα στο φορτηγό υπήρχαν “βαριά όπλα”. “Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα” και μάλιστα “βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα”, είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα όμως με νεότερη ενημέρωση, τα όπλα αυτά ήταν ρέπλικες, ενώ μέσα στο φορτηγό βρέθηκε ένα αληθινό πιστόλι και μία χειροβομβίδα.

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Γαλλία

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη Γαλλία από αύριο Σάββατο έως τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Από σήμερα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ένα νομοσχέδιο που παρατείνει έως το τέλος Οκτωβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι θα υποβληθεί εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε από την αυλή του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έπειτα από μια συνεδρίαση γύρω από τον Ολάντ, κάλεσε τους συμπατριώτες του “να είναι ενωμένοι” μπροστά στον “πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η τρομοκρατία”.

“Η Γαλλία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατική απειλή. Αλλάξαμε εποχή και η Γαλλία θα πρέπει να ζήσει με την τρομοκρατία και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αλληλέγγυοι, να επιδείξουμε συλλογικά ψυχραιμία”, δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

“Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη δημοκρατία που δεν θα επιτρέψει να αποσταθεροποιηθεί”, επέμεινε.

“Θέλησαν να πλήξουν την ενότητα του γαλλικού έθνους συνεπώς η μόνη αντάξια, υπεύθυνη απάντηση της Γαλλίας θα είναι ότι θα παραμείνει πιστή στο πνεύμα της 14ης Ιουλίου: δηλαδή μια Γαλλία ενωμένη και συσπειρωμένη γύρω από τις αξίες της. Θα είμαστε ενωμένοι, είναι η μόνη απαίτηση που έχει σήμερα αξία”, τόνισε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη

Νωρίτερα, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Νίκαια χθες βράδυ στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Στη σύσκεψη υπό τον Γάλλο πρόεδρο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ.

Στη σύσκεψη παρίστατο επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι, αναζητούν με φωτογραφίες και στοιχεία μέσω Twitter τους αγνοούμενους από το μακελειό στη Νίκαια. “Twitter, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου”, γράφουν οι χρήστες στην προσπάθεια αναζήτησης των αγαπημένων τους προσώπων. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και γκρουπ στο Facebook όπου αναρτούν φωτογραφίες συγγενών και φίλων που αγνοούνται.

Σημειώνεται ότι ενός λεπτού σιγή κράτησαν στο Tour de France εις μνήμην των νεκρών.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα