Ροχανί: Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ αν διαπραγμάτευση δεν σημαίνει παράδοση

O Χασάν Ροχανί
O Χασάν Ροχανί AP

Βήμα συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά έκανε την Τετάρτη το Ιράν μέσω του προέδρου του.

Το Ιράν είναι έτοιμο για «δίκαιες» διαπραγματεύσεις αλλά όχι αν αυτό σημαίνει παράδοση, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, χωρίς να διευκρινίζει τι είδους συνομιλίες έχει υπόψη του. Ο Ροχανί φαίνεται ότι αναφερόταν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ πέρυσι από μια συμφωνία-ορόσημο που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά έχει πει ότι είναι πρόθυμος να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ισλαμική Δημοκρατία. «Όσο έχω την ευθύνη των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας για τη χώρα, (θα) είμαστε πλήρως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα», είπε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Όμως την ίδια στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να καθήσουμε στο τραπέζι της παράδοσης στο όνομα της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει ελεύθερο ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο που συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ.

«Δεν επιθυμούμε εντάσεις και αν ακολουθήσετε τους κανόνες, επίσης στο Γιβραλτάρ, θα έχετε μια ευνοϊκή προσέγγιση από την πλευρά μας», είπε ο Ροχανί στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελήφθη σε βρετανικό εξωχώριο έδαφος στις νότιες ακτές της Ισπανίας στις 4 Ιουλίου επειδή φέρεται να παραβίασε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέροντας πετρέλαιο προς τη Συρία. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα το Ιράν συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο Stena Impero που έπλεε υπό βρετανική σημαία στο στρατηγικό Στενό του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό πλοίο και παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Το Λονδίνο και η Τεχεράνη αρνούνται, αντίστοιχα, τις κατηγορίες. Σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει μια σύγκρουση στον Κόλπο, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί πιέσεις και απειλές.

Το Στενό του Χορμούζ δεν είναι ένα μέρος για να κάνουμε αστεία ή για να παίζουμε με τους διεθνείς κανόνες, είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος. Ο Χασάν Ροχανί είπε πως η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι προσωρινή και η Τεχεράνη μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση αν τα υπόλοιπο μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που ενεργούν ως μεσολαβητές προκειμένου να διευκολύνουν τον διάλογο σχετικά με την πυρηνική συμφωνία και προειδοποίησε ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, το Ιράν θα προχωρήσει σε ένα τρίτο βήμα μειώνοντας τις δεσμεύσεις του μόλις τελειώσει μια περίοδος 60 ημερών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ιράν
SHARE: