Τέθηκε σε ισχύ η ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

default image

Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να προχωρούν σε άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις τέθηκε σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας”, είπε απλώς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συμφωνία της Βιένης η οποία επισφραγίστηκε στις 14 Ιουλίου πέρυσι.

Άρση των κυρώσεων και από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν σήμερα τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως “οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ”.

O Ιρανός πρόεδρος Ροχανί συνεχάρη το ιρανικό έθνος για την πυρηνική συμφωνία

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη χθες το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

“Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη”, ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

“Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ροχανί.

Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. Οι φίλοι του Ιράν είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο”, πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι οι δύο βασικές χώρες που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή.

Ο Ροχανί θέλησε επίσης να κατευνάσει τις επικρίσεις στη χώρα του τονίζοντας ότι “η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν η νίκη μιας πολιτικής τάσης”.

Τους τελευταίους μήνες, οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι, που αποτελούν μικρή μειονότητα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία.

“Τώρα που οι ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας μιλώντας στο κοινοβούλιο και καταθέτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο ιρανικό οικονομικό έτος δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι “ένα σημείο καμπής” για την οικονομία της χώρας και κάλεσε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου στην εποχή που ανοίγεται για τη χώρα μετά την επιβολή κυρώσεων.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Ροχανί δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ήταν ο καλύτερος λόγος για να κοπεί “ο ομφάλιος λώρος” με το πετρέλαιο.

Το Παρίσι θα παρακολουθεί στενά την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Καλωσορίζοντας την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, τόνισε πως η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων

“Τηρώντας μια σταθερά εποικοδομητική στάση, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληξη της συμφωνίας. (Η κυβέρνηση) θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της (συμφωνίας)”, υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε πως η Γαλλία “χαιρετίζει την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν”, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο “πνεύμα συνεργασίας” για “όλες τις περιφερειακές προκλήσεις”.

Όπως ανακοίνωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας Χάμοντ χαιρέτισε την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε χθες την έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις (Ομάδα 5+1) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που άνοιξε ταυτόχρονα τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

“Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή”, σημείωσε ο Χάμοντ με ανακοίνωση του.

“Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι όσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο που κατορθώσαμε να φθάσουμε σήμερα”, τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν κάνει λόγο για ένα “μεγάλο βήμα”

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

“Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν”, δήλωσε ο Μπαν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα “η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν”.

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει επίσης την απελευθέρωση χθες από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Νετανιάχου: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το στόχο απόκτησης πυρηνικών όπλων

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει”, τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε πέρσι η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε χθες σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χαιρετίζει η Ελλάδα, σημειώνοντας πως η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την εφαρμογή, εκ μέρους της Τεχεράνης, όλων των δεσμεύσεών της, ανοίγει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα συγχαίρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θετική αυτή εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, έδωσε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα