Τετραμερής σύνοδος κορυφής για το ουκρανικό στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017 AP

Πρόκειται για την πρώτη τετραμερή για το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών από τον Οκτώβριο του 2016. Για "σημαντικές προόδους" έκανε λόγο η γαλλική προεδρία.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, κάνοντας λόγο για «σημαντικές προόδους».

Η σύνοδος αυτή του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι στηρίζει τους πρώτους, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσαν σχεδόν αμέσως ότι θα μετάσχουν στη σύνοδο του Παρισιού.

Η σύνοδος θα γίνει «την ώρα που, από το καλοκαίρι, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επέτρεψαν κυρίως την αποχώρηση των στρατιωτών από πολλές ζώνες. Θα επιτρέψει επίσης να ξεκινήσει μια νέα φάση εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Η προοπτική μιας νέας τετραμερούς συνόδου για την Ουκρανία είχε συζητηθεί στη συνάντηση που είχαν το καλοκαίρι στην Μπρεγκανσόν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη τετραμερής, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, είχε γίνει στις 6 Ιουνίου 2014 στον πύργο του Μπενουβίλ, στη Νορμανδία. Η τελευταία χρονολογείται από τις 19 Οκτωβρίου 2016, στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ουκρανία έθεσε υπό κράτηση ρωσικό τάνκερ - Σκληρή απάντηση Μόσχας

Ρωσία: Εμπάργκο στην εισαγωγή σιταριού, σοκολάτας και μπύρας από την Ουκρανία

Η Ουκρανία απαγορεύει την είσοδο στους ρώσους άνδρες

ΓΑΛΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS