Τέξας: ‘Εξαιρετικά επικίνδυνος’ ο καπνός από την έκρηξη στο χημικό εργοστάσιο

Τέξας: ‘Εξαιρετικά επικίνδυνος’ ο καπνός από την έκρηξη στο χημικό εργοστάσιο
Richard Rennard, president of acrylic monomers, America for Arkema Inc. speaks during a news conference Thursday, Aug. 31, 2017, in Crosby, Texas. The Houston-area chemical plant that lost power after Harvey engulfed the area in extensive floods was rocked by multiple explosions early Thursday, the plant's operator said. The Arkema Inc. plant had been left without refrigeration for chemicals that become volatile as the temperature rises. (AP Photo/Gregory Bull) AP

Τι δήλωσε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών για το χημικό εργοστάσιο όπου σημειώθηκε έκρηξη, λόγω των πλημμυρών στο Τέξας

Το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη σε ένα πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά του Χιούστον, είναι “εξαιρετικά επικίνδυνο”, προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στη βιομηχανική μονάδα της γαλλικής εταιρείας Arkema, στο Κρόσμπι. Το εργοστάσιο πλημμύρισε, κόπηκε το ρεύμα και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα ψύξης των πολύ εύφλεκτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Οι αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος για αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.

Σε ανακοίνωσή της η Arkema ανέφερε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και άρχισε να βγαίνει μαύρος καπνός από τις εγκαταστάσεις. Η μονάδα παράγει οργανικό υπεροξείδιο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

“Το οργανικό υπεροξείδιο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και, κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την πυρκαγιά να σβήσει από μόνη της”, εξήγησε η Arkema, καλώντας τους κατοίκους να μην πλησιάζουν το εργοστάσιο γιατί υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν οι εκρήξεις. Λίγο αργότερα, ο όμιλος ζήτησε επίσης σε όσους μένουν σε κοντινή απόσταση να μην χρησιμοποιούν τις κλιματιστικές μονάδες τους “για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη έκθεσή τους στους καπνούς”.

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα ή και στην αναπνευστική οδό, καθώς επίσης και ναυτία ή υπνηλία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 500.000 βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή της πετρελαιοπαραγωγής που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύεται πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα από το 2012. Τα πρώτα βαρέλια θα παραδοθούν σε ένα διυλιστήριο στη Λουιζιάνα που δεν έχει επηρεαστεί από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Το υπουργείο “θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια όπου κρίνεται απαραίτητο και θα συνεχίσει να εξετάζει τα αιτήματα για παράδοση αργού πετρελαίου”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τζες Σιμάνσκι.

(Φωτογραφία: AP Images/Gregory Bull)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα