Μετάβαση στη "δημοκρατία" στην Τυνησία

Μετάβαση στη "δημοκρατία" στην Τυνησία

Ο Αουντρόνιους Αζούμπαλις, προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε πως η πορεία "εκδημοκρατισμού" της χώρας θα είναι μακρά και δύσκολη, κάνοντας μάλιστα -άτοπη- σύγκριση της κατάστασης στην αφρικανική χώρα με εκείνη στη Λιθουανία έπειτα από την ανατροπή της ΕΣΣΔ.

Ο Αζούμπαλις επισκέφθηκε την Τυνησία για συζητήσει τους τρόπους που ο 56μελής οργανισμός μπορεί να βοηθήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, τρεις μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση η οποία έθεσε τέλος στην 23ετή διακυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

"Ο ΟΑΣΕ μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας υποστήριξη σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, την ανάπτυξη ανεξάρτητων ΜΜΕ, την κατάρτιση νομοθεσίας, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τη διαχείριση των συνόρων και άλλα πεδία", πρόσθεσε.

"Έχουν μια ισχυρή πίστη στο δημοκρατικό μέλλον της χώρας τους", δήλωσε ο Αζούμπαλις μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ την Τυνησίας Μούλντι Κέφι και άλλους αξιωματούχους. "Η αρχή είναι καλή".

Οι μεταβατικές αρχές, που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και να αποκτήσουν κύρος στα μάτια των διαδηλωτών που προκάλεσαν τη μετάβαση, λένε ότι επιτίθενται στα απομεινάρια της μακρόχρονης διακυβέρνησης του Μπεν Άλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία μετά τον εξαναγκασμό του σε φυγή από τη χώρα την 14η Ιανουαρίου.

Διόρισαν νέα κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου μήνα ενώ σταδιακά διαλύουν το μηχανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας που ήταν διαβόητος για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τον Μπεν Άλι.

Την 24η Ιουλίου θα διεξαχθούν στην Τυνησία εκλογές για να αναδειχθεί η συντακτική συνέλευση η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα χαρτογραφήσει την μετάβαση.

"Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε σχεδόν τις ίδιες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στη Λιθουανία όταν ανακτήσαμε την ανεξαρτησία", δήλωσε ο Αζούμπαλις, που συναντήθηκε και με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. "Δεν είχαμε εκείνη την εποχή ανεξάρτητα ΜΜΕ. Δεν είχαμε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς".

Βέβαια, για να καταλάβουμε ποιας "δημοκρατίας" είναι φανατικός υπέρμαχος ο Αζούμπαλις, αλλά και το πόσο καθόλου τυχαίος δεν είναι ο ρόλος του να αναλαμβάνει "εκδημοκρατισμούς" ανά τον κόσμο, αρκεί μια ματιά στη "δημοκρατική" Λιθουανία.

Εκεί όπου πριν από τρεις μήνες οι δημοτικές αρχές του Βίλνιους απαγόρευσαν τη διαδήλωση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ακρίβεια, για τη διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Εκεί όπου δίνουν και παίρνουν μέχρι και σήμερα στημένες αντισοβιετικές δίκες. Εκεί όπου οι πρώην συνεργάτες των ναζί, με δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες συμπατριωτών τους στο ενεργητικό τους, έχουν ανακηρυχθεί «αγωνιστές της ελευθερίας»

Η "δημοκρατία" της Λιθουανίας είναι μία απ' τις περίφημες των χωρών της Βαλτικής που έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων (π.χ. του σφυροδρέπανου, του κόκκινου αστεριού) και διώκουν όσους πιάσουν με κάποιο από αυτά πάνω του.

Ο περήφανος για τη "δημοκρατία" στη Λιθουανία, Αζούμπαλις, μάλλον αγνοεί πως 15 χρόνια μετά την "ανάκτηση της ανεξαρτησίας" η χώρα του ήταν η πρώτη σε αυτοκτονίες στον κόσμο. Μάλλον αγνοεί πως παρά τις προσπάθειες αυτού και των υπόλοιπων "δημοκρατών" Ευρωπαίων, η πλειοψηφία του λαού της Λιθουανίας νοσταλγεί το σοσιαλισμό.  

Μέσα σ' όλα, λοιπόν, ο Αζούμπαλις προειδοποίησε ότι ο λαός της Τυνησίας δεν πρέπει να βιάζεται όσον αφορά τις αλλαγές. "Οι προσδοκίες του κοινού για μεγάλες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, μα όταν χτίζεις μια δημοκρατία πρέπει να καταλάβεις ότι απαιτείται χρόνος"...

SHARE:

24Media Network