Θανατική ποινή: Ο Τραμπ εκτέλεσε περισσότερους πολίτες από όσους όλες οι Πολιτείες μαζί

Θανατική ποινή: Ο Τραμπ εκτέλεσε περισσότερους πολίτες από όσους όλες οι Πολιτείες μαζί
Διαδηλωτές κατά της θανατικής ποινής συγκεντρώθηκαν στο συγκρότημα φυλακών στο Terre Haute, 26 Αυγούστου 2020, με αφορμή την εκτέλεση ενός ιθαγενούς. AP

Ο αριθμός των εκτελέσεων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Τραμπ αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των ΗΠΑ και έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα πτωτική τάση στις Πολιτείες

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσθέσει άλλη μια ζοφερή νέα διάκριση στην προεδρία του: για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκτελέσει σε ένα χρόνο περισσότερους Αμερικανούς πολίτες απ ‘ότι όλες οι πολιτείες μαζί.

Κατά τη διάρκεια του 2020, σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εκτελέσεων, η κυβέρνηση Τραμπ έσπευσε να σκοτώσει 10 κρατούμενους. Το “ξεφάντωμα” της θανατικής ποινής είναι εντελώς αντίθετο με την πτωτική τάση της πρακτικής που παλαιότερα υπήρξε κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Η εξωπραγματική φύση της δίψας της κυβέρνησης Τραμπ για αίμα παρατίθεται στην ετήσια έκθεση του Κέντρου Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή (DPIC). Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια ανασκόπηση κατέδειξε το σταθερό μαρασμό των εκτελέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από μεμονωμένες πολιτείες.

Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε σε κρατικό επίπεδο και το 2020, ενώ ενισχύθηκε από την πανδημία του κορονοϊού που κατέστειλε έναν ήδη χαμηλό αριθμό προγραμματισμένων εκτελέσεων. Μόνο πέντε πολιτείες – η Αλαμπάμα, η Τζόρτζια, το Μιζούρι, το Τενεσί και το Τέξας – πραγματοποίησαν “δικαστικές δολοφονίες”, όπως αποτελούν οι αγγλόφωνοι τις εκτελέσεις λόγω θανατικής ποινής. Μόνο το Τέξας πραγματοποίησε περισσότερες από μία, θέτοντας ακόμα και έτσι ένα ιστορικό χαμηλό, από το 1983.

Οι πολιτείες πραγματοποίησαν επτά εκτελέσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δέκα. Παρά την έξαρση των ομοσπονδιακά αποφασισμένων εκτελέσεων, αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να ισοδυναμεί με τις λιγότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ από το 1991.

Ενάντια σε αυτή την καθοδική πορεία, οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ ξεχωρίζουν ως εκτροπή.

«Οι πολιτικές της διοίκησης δεν ήταν μόνο εκτός βήματος με τις ιστορικές πρακτικές των προηγούμενων Προέδρων, αλλά και εντελώς εκτός βήματος με τις σημερινές κρατικές πρακτικές», δήλωσε ο Robert Dunham, εκτελεστικός διευθυντής της DPIC και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέδειξε περιφρόνηση προς τους καθιερωμένους κανόνες και έδειξε την αποφασιστικότητά της να ωθήσει τη θανατική ποινή στα όρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα πρότυπα που θέτουν εκείνοι που υποστηρίζουν την πρακτική της “δικαστικής δολοφονίας”.

Από τότε που ο Τραμπ έχασε τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκότωσε τρεις κρατούμενους: Ορλάντο Χαλ, Μπράντον Μπερνάρντ και Άλφρεντ Μπουρζουά.

Και οι τρεις εκτελέσεις αφορούσαν μαύρους. Όπως επισημαίνει η αναθεώρηση DPIC, οι φυλετικές ανισότητες παραμένουν εμφανείς στους αριθμούς των νεκρών, όπως συνέβαινε για δεκαετίες, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς που εκτελέστηκαν να είναι έγχρωμοι, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το δείγμα του πληθυσμού.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο εκλεγμένος πρόεδρος, δεσμεύτηκε να εξαλείψει την θανατική ποινή. Ωστόσο, μέχρι να μπεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου ο Τραμπ παραμένει υπεύθυνος. Τρεις ακόμη ομοσπονδιακοί κρατούμενοι αναμένεται να πεθάνουν πριν τελειώσει η θητεία Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της μόνης γυναίκας που θα έχει εκτελεστεί με ομοσπονδιακή απόφαση, σύμφωνα με τον Guardian.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα