Therese Coffey: Η νέα Υπουργός Υγείας της Βρετανίας απεχθάνεται τις αμβλώσεις και τους γκέι γάμους

Therese Coffey: Η νέα Υπουργός Υγείας της Βρετανίας απεχθάνεται τις αμβλώσεις και τους γκέι γάμους

Κατά των αμβλώσεων, κατά των γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και κατά της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, η Therese Coffey έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Η Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας χαρακτήρισε “ανησυχητικό” τον διορισμό της Therese Coffey στη θέση της νέας Υπουργού Υγείας υπό την ηγεσία της Λιζ Τρας, που ανέλαβε καθήκοντα αντικαθιστώντας τον Μπόρις Τζόνσον στη πρωθυπουργία της χώρας.

Η Therese Coffey των Συντηρητικών, είχε καταψηφίσει την επέκταστη της πρόσβασης στη μέριμνα που αφορά τις αμβλώσεις, ενώ οργανώσεις που μάχονται κατά του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση, αναφέρουν πως έχει θέσει τις προσωπικές της ιδέες “υπεράνω της επιστήμης”.

Η ίδια απάντησε στο BBC πως επί θητείας της, δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος που διέπει το καθεστώς των αμβλώσεων στη χώρα. Η Coffey ψήφισε πρόσφατα κατά του λεγόμενου “χαπιού της πτώσης” για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης. Επρόκειτο για μια “ελεύθερη” ψηφοφορία, με τους βουλευτές να ψηφίζουν εκτός “κομματικής γραμμής”. Η ίδια είχε σχολιάσει πως διέπεται από “δημοκρατικές αξίες” και πως οι εκπροσωπούσε εκείνους που την εξέλεξαν στη θέση της. “Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά υπέρ των αμβλώσεων αλλά δεν τάσσονταν υπέρ του χαπιού”, είπε.

Στις δηλώσεις της ως υπουργός Υγείας, ανέφερε πως θα επικεντρωθεί στα προβλήματα του NHS, έτσι ώστε “να ενισχυθεί” μετά τη κρίση της πανδημίας.

Τον Ιούνιο, όντας τότε υπουργός Εργασίας, όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις της σχετικά με την πρόσβαση στην άμβλωση, η Coffey είπε σε συνέντευξή της στο Sky News: “Ο νόμος για τις αμβλώσεις δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτή τη χώρα”. Η Coffey, η οποία είναι καθολική, είπε ότι “θα προτιμούσε οι άνθρωποι να μην κάνουν εκτρώσεις, αλλά δεν πρόκειται να καταδικάσω εκείνους που κάνουν”.

Το 2010 πάντως, είχε ζητήσει να εγκριθεί μια “αξιολόγηση ψυχικής υγείας” για τις γυναίκες που επιλέγουν να προβούν σε άμβλωση. Ψήφισε ακόμη κατά της επέκτασης των δικαιωμάτων άμβλωσης στις γυναίκες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η ίδια είχε υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ, αναφέροντας πως το χρονικό όριο για νόμιμη άμβλωση πρέπει να μειωθεί στις 12 εβδομάδες.

Η Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης της χώρας ανακοίνωσε πως η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να είναι “φάρος για την αναπαραγωγική επιλογή των γυναικών”, ειδικά μετά την αναίρεση του Roe v Wade, στις ΗΠΑ.

Όταν η νέα πρωθυπουργός, Liz Truss, ήταν υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οργάνωσε μια διεθνή εκστρατεία δήλωσης δέσμευσης για τα δικαιώματα των γυναικών, σε διάσκεψη που φιλοξένησε το Λονδίνο στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, από τη δήλωση που υπέγραψε και η Μάλτα, αφαιρέθηκαν οι διατυπώσεις που αφορούσαν τη “σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα” καθώς και η φράση “σωματική αυτονομία”.

Οι Εργατικοί είχαν κατακεραυνώσει τη κίνηση αυτή, εκτιμώντας πως ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό του δικαιώματος στις αμβλώσεις, στη χώρα.

Κατά των γάμων ομοφύλων

Ακόμη, η Coffey ψήφισε κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, το 2013. Εν συνεχεία, ήταν μέλος μιας ομάδας 15 βουλευτών που προέτρεψαν τη Βουλή των Λόρδων να μπλοκάρει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων, την ίδια χρονιά. Το 2019 ψήφισε κατά της επέκτασης των δικαιωμάτων γάμου σε LGBTQ+ ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία. “Πιστεύω πως η οικογένεια είναι ο κύριος σκοπός του γάμου”, έχει απαντήσει η ίδια, επικαλούμενη τη θρησκεία. Το 2020, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο Sky News, η Coffey ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου τις απόψεις της για τους γάμους ομοφύλων.

Επίσης, έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην υποχρεωτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, και έχει προτρέψει τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματα αυτά, τα οποία αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Coffey εμφανίστηκε ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, τον ​​υπερασπίστηκε επανειλημμένα ενάντια στις επικρίσεις που σχετίζονται με το partygate, ενώ υποστήριξε και τον Chris Pincher έναντι των κατηγοριών που αντιμετώπιση για σεξουαλική κακοποίηση.

Τέλος, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, το 2016 αποκαλύφθηκε πως της είχαν “χορηγηθεί” δωρεάν ταξίδια από εταιρεία στοιχημάτων, για να πάει σε αγώνες ιπποδρομιών. Η Telegraph σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση, η Coffey είναι στενή φίλη της Τρας, και προσωπική της επιλογή, κάτι που σημαίνει πως θα παραμείνει στη θέση της παρά τις όποιες επικρίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα