Θερμοβαρική βόμβα: Γιατί είναι ένα από τα χειρότερα όπλα του Πούτιν και πότε την έριξαν οι ΗΠΑ

Θερμοβαρική βόμβα: Γιατί είναι ένα από τα χειρότερα όπλα του Πούτιν και πότε την έριξαν οι ΗΠΑ
To TOS-1 Buratino σε επίδειξη των ρωσικών δυνάμεων, στις 4/2 του 2020. Минобороны России

To TOS-1 Buratino βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία. Μπορεί να εκτοξεύσει 30 ρουκέτες σε απόσταση έως 3.2 χιλιομέτρων και να 'ρουφήξει' τη ζωή όλων των ζωντανών οργανισμών. Πώς 'εκμεταλλεύεται' το οξυγόνο και τι συμβαίνει στα θύματα.

Εικόνες από δορυφόρο αποκάλυψαν την στρατιωτική οχηματοπομπή που κίνησε τη Δευτέρα 28/2 από τη Ρωσία για την Ουκρανία, έκτασης 64 χιλιομέτρων. Ο στόχος είναι η περικύκλωση του Κιέβου και η κατάληψη του Χάρκοβο και του λιμανιού της Μαριούπολης, ώστε να απομονωθεί η ανατολική Ουκρανία.

Δορυφορική εικόνα από την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρία διαστημικής τεχνολογίας, Maxar (ειδικεύεται στην κατασκευή επικοινωνιών, την παρατήρηση της γης, τα ραντάρ και την εξυπηρέτηση δορυφόρων σε τροχιά -μεταξύ άλλων). Πρόσθεσε πως κατεγράφησαν πρόσθετες αναπτύξεις χερσαίων δυνάμεων και ελικοπτέρων, στα νότια της Λευκορωσίας -σε απόσταση μικρότερη των 32 χιλιομέτρων βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία.

Εκεί βρίσκονται ήδη τα τεράστια συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων “που ρουφάει τη ζωή από τα θύματα του”, γνωστά ως TOS-1 Buratino.

Πώς λειτουργεί η θερμοβαρική ρουκέτα

Οι θερμοβαρικές ρουκέτες (γνωστές και ως βόμβες κενού αέρος, αλλά και ως βόμβες αερολύματος) δεν είναι πυρηνικά όπλα, αλλά τακτικό όπλο. Πρόκειται για πυρομαχικό δύο σταδίων. Μετά κάθε εκτόξευση καταστρέφεται ο στόχος και η γύρω περιοχή.

Το πρώτο στάδιο αφορά φόρτιση που διανέμει αερόλυμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από πολύ εκλεπτυσμένο υλικό (από καύσιμο που έχει βάση τον άνθρακα και μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου).

Το δεύτερο στάδιο είναι οι βολές και η ανάφλεξη που προκαλεί σύννεφο (το δημιουργεί η βολίδα) και τεράστιο ωστικό κύμα, μαζί με ένα κενό που απορροφά όλο το οξυγόνο από το περιβάλλον.

Το ωστικό κύμα μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό, δημιουργεί μηδενική πίεση και ό,τι δεν πεθαίνει από τη φωτιά, πεθαίνει από την έκρηξη των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων. Είναι ικανό να εξατμίσει ανθρώπινα σώματα. 

Όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης στην εκπομπή “από τις 6” στην ΕΡΤ “η θερμοβαρική ρουκέτα ‘εκμεταλλεύεται’ το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και με τη δεύτερη έκρηξη το ‘καίει’ για να καταστρέψει στόχους κάτω από την επιφάνεια”.

Η τεχνολογία βασίζεται στο κύριο άρμα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής. Αντί του κύριου πύργου που υπήρχε παλιά, έχει τοποθετηθεί σύστημα με 30 σωλήνες που μπορούν να εκτοξεύσουν ισάριθμες ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές, μεγέθους 22 εκατοστών (έκαστη). Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80, με τις ακαθοδήγητες ρουκέτες να φτάνουν σε απόσταση 3.2 χιλιομέτρων, μέσα σε 15”.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύει το Buratino χρησιμοποιούνται από ρωσικές και δυτικές δυνάμεις, από τη δεκαετία του ’60. Ήταν το κύριο μέσο που χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ, για να εξαφανίσουν την Αλ Κάιντα, στα βουνά του Αφγανιστάν. Επίσης, είναι όπλα που διαθέτουν εδώ και χρόνια οι αυτονομιστές τους οποίους στηρίζει η Ρωσία στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Το 1999 η Human Rights Watch είχε καταδικάσει τη χρήση αυτών των όπλων στην Τσετσενία, αναφέροντας πως πρόκειται για “επικίνδυνη κλιμάκωση” που έχει “τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις”. Ποτέ όμως, δεν έγιναν παράνομα, παρ’ ότι τα αποτελέσματα είναι φρικτά.

Το Buratino φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη. Καθ’ ένα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Αυτά που είναι στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα είπε ο αναλυτής του Australian Strategic Policy Institute, Dr. Marcus Hellyer στην Guardian έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συγκροτήματα σηράγγων. “Στην Ουκρανία θα έχουν ως στόχο να διαλύσουν τις αμυντικές γραμμές”.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι έκαναν ήδη χρήση του Buratino και παραθέτουν ως αποδεικτικό στοιχείο video που αναρτήθηκε στο TikTok, όπου δίχως αμφιβολία μεταδίδεται live αυτός ο πόλεμος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα