Θετικός και ο Μοσκοβισί στη σύσταση κυβέρνησης της ευρωζώνης

Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/Ε.Ε.)
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) EUROKINISSI

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων υποστηρίζει τη δημιουργία κυβέρνησης, ακόμη και κοινοβουλίου της ευωζώνης, πρόταση που φαίνεται να συνεπικουρούν Γαλλία και Γερμανία

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε σήμερα υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, μια ιδέα που επανέφερε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

"Υποστηρίζω εδώ και χρόνια μια καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με μια ειδική κυβέρνηση που να έχει τον δικό της προϋπολογισμό για περισσότερη σύγκλιση, υπό την αρχή ενός είδους υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ο οποίος, για μένα, θα μπορούσε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Γαλλία και Γερμανία ένθερμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης της ευρωζώνης

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επαναφέρει χθες την ιδέα μιας "κυβέρνησης της ευρωζώνης" της οποίας θα "ηγείτο ένας επίτροπος με διευρυμένες αρμοδιότητες". Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι από καιρό έχει ταχθεί υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.

"Αυτη η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) άνοιξε χάρη στην έκθεση των πέντε προέδρων τον περασμένο Ιούνιο", ένα κείμενο που είχε υπογραφεί από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθύμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως "θέλει να δώσει αυτή τη μάχη".

Για τον ίδιο, αυτή η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση είναι μια "δημοκρατική" απαίτηση η οποία "θα επέτρεπε μια ταχύτερη και περισσότερο ορθολογική διαδικασία αποφάσεων" για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.

Το κοινοβούλιο της ευρωζώνης

"Υποστηρίζω επίσης ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης ώστε να αυξηθεί η νομιμοποίηση καθώς και η εγγύτητα με τον ευρωπαϊκό λαό", πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη γνώμη του οι μεταρρυθμίσεις αυτές, υπενθυμίζοντας μόνο πως μια ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδινε προθεσμία δύο ετων για την πραγματοποίησή τους.

Ερωτηθείς για τις δικές του φιλοδοξίες αναφορικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Μοσκοβισί αρνήθηκε οποιονδήποτε προσωπικό υπολογισμό.

"Δεν εκφράζομαι στο όνομα κάποιου προσωπικού συμφέροντος. Δεν είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί απαραιτήτως απ' αυτή την Επιτροπή. Είναι μια θέση αρχής, οχι μια θέση που θα αποτελούσε δήλωση υποψηφιότητας για μια θέση τέτοιας φύσης", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Γαλλία προτείνει 'επανίδρυση' της ευρωζώνης

SHARE:

24Media Network