Θουριγγία: Σε παραίτηση καλούν τον Πρωθυπουργό μετά την "ανίερη" συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς

O Τόμας Κέμεριχ αριστερά
O Τόμας Κέμεριχ αριστερά AP

Μετά την πολιτική θύελλα που προκλήθηκε στη Θουριγγία, ο νέος ακροδεξιός Πρωθυπουργός Τόμας Κέμεριχ καλείται σε παραίτηση.

O αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και ο επικεφαλής του κόμματος στην Βόρεια Ρηνανία-Βεσταφαλία, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, Γιόακιμ Σταμπ, ζητούν την παραίτηση του νεοεκλεγέντος με τις ψήφους του ακροδεξιού AfD πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Τόμας Κέμεριχ.

«Το FDP διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής του Κέμεριχ. Κάποιος μπορεί, οφείλει μάλιστα να εκτεθεί σε μια δημοκρατική εκλογή. Δεν μπορεί όμως να δεχτεί να ψηφιστεί από φασίστες του AfD. Kαλώ τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και ζητώ επίσης νέες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στο ομοσπoνδιακό κοινoβούλιο / Bundestag Αλέξαντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει φιλελεύθερος πρωθυπουργός που να εκλέγεται από το AfD. Ακόμα και αν πιστεύω ότι ο Τόμας Κέμεριχ δεν το είχε συμφωνήσει προηγουμένως με το AfD, δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ζητώ από τον Τόμας Κέμεριχ να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές στη Θουριγγία παραιτούμενος», δήλωσε ο Γιόακιμ Σταμπ, ο οποίος είναι επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλία και υπουργός Παιδείας, Οικογένειας, Προσφύγων και Ένταξης.

Ο Σταμπ εξέφρασε ταυτόχρονα και την ευγνωμοσύνη του στον ομοσπονδιακό επικεφαλής της FDP Κρίστιαν Λίντνερ, «διότι κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία οποιουδήποτε τύπου με το AfD».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE: