Θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής – Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες

Θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής – Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ AP

Κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Η έναρξη της τέταρτης ημέρας των συνομιλιών αναβλήθηκε για άλλη μία φορά. Μακρόν και Μέρκελ εξέφρασαν την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας.

Η έναρξη της τέταρτης ημέρας των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναβλήθηκε για άλλη μία φορά και άρχισε στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται “με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία και ότι οι αρχηγοί θα λάβουν τη νέα πρόταση. “Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή”, σημείωσε.

Παράλληλα, πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι “μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση”.

Ταυτόχρονα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι “οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα