Θρίλερ στον Καναδά: Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι σε οικοτροφείο παιδιών

Θρίλερ στον Καναδά: Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι σε οικοτροφείο παιδιών
Συγκέντρωση πολιτών μετά την ανακάλυψη μαζικού τάφου παιδιών στον Καναδά @ 2021 Jason Franson/The Canadian Press/AP IMAGES

Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν κοντά σε ένα χώρο, όπου παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών. Δεύτερη μακάβρια αποκάλυψη, μετά τα λείψανα των 215 παιδιών.

Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν χθες, Τετάρτη (23/06), κοντά σε χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών στον δυτικό Καναδά, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών στην Βρετανική Κολούμπια.

Οι ανασκαφές στον χώρο όπου υπήρχε το σχολείο στο Μαρίβαλ του Σασκάτσεουαν ξεκίνησαν στο τέλος Μαΐου.

Η Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των νεοανακαλυφθέντων τάφων είναι “ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στον Καναδά”, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό.

Το οικοτροφείο στο Μαρίβαλ φιλοξενούσε μαθητές από κοινότητες ιθαγενών κατά το διάστημα 1899-1997 προτού κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από ένα ημερήσιο σχολείο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 150.000 παιδιά αυτόχθονων Αμερικανών, Ινουίτ και Μετίς υποχρεώνονταν να φοιτούν σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά μέχρι τα χρόνια του 1990, μακριά από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Πολλά υφίσταντο κακομεταχείριση, υποσιτισμό και σεξουαλική κακοποίηση και περισσότερα από 4.000 πέθαναν μέσα στα σχολεία αυτά, σύμφωνα με ερευνητική επιτροπή που κατέληξε ότι ο Καναδάς έχει διαπράξει “πολιτισμική γενοκτονία” εις βάρος των κοινοτήτων αυτοχθόνων.

Επιζήσαντες που μίλησαν στο Reuters κάνουν λόγο για διαρκή πείνα, απερίγραπτη μοναξιά και μια σχολική διοίκηση που χρησιμοποιούσε απειλές και συχνά βία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη το 2008, αλλά όχι και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία.

Στις αρχές του μήνα ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την λύπη του, αλλά επιζήσαντες απέρριψαν την δήλωση αυτή.

Η αποκάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο τις εκκλήσεις προς τον πάπα και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ζητήσουν συγγνώμη για την κακοποίηση που υπέστησαν οι μαθητές στα οικοτροφεία αυτά, όπου υποχρεώνονταν να πηγαίνουν για να ενσωματώνονται στην επικρατούσα κουλτούρα.

Έπειτα από την ανακάλυψη του μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών στο Kamloops Indian Residential School, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές κοντά σε πολλά πρώην οικοτροφεία για παιδιά ιθαγενών σε όλο τον Καναδά με την βοήθεια των κυβερνητικών αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα