Θύελλα στην Τουρκία: Κατά των μικτών φοιτητικών κοιτώνων ο Ερντογάν

Θύελλα στην Τουρκία: Κατά των μικτών φοιτητικών κοιτώνων ο Ερντογάν

Νέος πονοκέφαλος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσιεύματα τον θέλουν να τάσσεται κατά της ύπαρξης μικτών φοιτητικών κοιτώνων. Σφοδρές αντιδράσεις

Νέος σάλος ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία ο συντηρητικός, ισλαμιστής πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φερόταν να τάσσεται εναντίον της ύπαρξης μικτών φοιτητικών κοιτώνων.

"Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούν να ζουν στο ίδιο οίκημα, αυτό είναι αντίθετο στη συντηρητική-δημοκρατική δομή" της κοινωνίας, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις εφημερίδες Ραντικάλ και Ζαμάν, σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που συμμετείχαν το σαββατοκύριακο στην ετήσια συγκέντρωση των βουλευτών του AKP στο Κιζιλτζάχαμαμ, στα προάστια της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο" η κυβέρνησή του σκοπεύει να ελέγξει την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν οι ελάχιστοι μικτοί κοιτώνες που έχουν απομείνει στη χώρα θα καταργηθούν.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί Τούρκοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή τους. Ένα στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. "Θέλετε να πείτε ότι θα προχωρήσετε σε ελέγχους, όπως κάνει η αστυνομία ηθών στο Ιράν όσον αφορά την ένδυση των φοιτητών; Δεν είναι αυτό επίθεση στην ιδιωτική ζωή; Οι φοιτητές είναι αρκετά μεγάλοι για να αποφασίζουν μόνοι τους", είπε ο βουλευτής Ομούτ Οράν.

Ωστόσο, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε τέτοιες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις "επινοήσεις".

"Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε ελέγχους" στις φοιτητικές εστίες, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ερντογάν κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι επιδιώκει τον "εξισλαμισμό" της κοινωνίας καθώς κάνει ολοένα και συχνότερα αναφορές στο ισλάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network