Τι Ταχρίρ, τι Κολονία; Αυτό είναι το τηλεοπτικό φάουλ του ουγγρικού καναλιού M1

Τι Ταχρίρ, τι Κολονία; Αυτό είναι το τηλεοπτικό φάουλ του ουγγρικού καναλιού M1
© CBS

Η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας παρουσίασε βίντεο με τον βιασμό μιας Ολλανδέζας στο Κάιρο πριν από τρία χρόνια, σαν μια από τις επιθέσεις που έγιναν στην Κολονία την Πρωτοχρονιά. Πώς αντέδρασαν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και πώς αποκαλύφτηκε το τηλεοπτικό "φάουλ" (Vid)

Η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας μετέδωσε σήμερα εικόνες από τη σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, το 2013, παρουσιάζοντάς τις όμως σαν απόσπασμα από ένα βίντεο που γυρίστηκε στην... Κολονία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, όταν εκατοντάδες γυναίκες δέχτηκαν επίθεση από ομάδες νεαρών έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού M1 και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι τις είδε και στον ιστότοπο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης MTVA. Διακρίνεται μια νεαρή, ξανθιά γυναίκα, που κακοποιείται από μια ομάδα ανδρών.

Το "λάθος" αποκαλύφθηκε από τον ανεξάρτητο ιστότοπο Index.hu.

Το βίντεο, που παρέμενε στον ιστότοπο της MTVA έως αργά το απόγευμα, έφερε τον τίτλο "Σοκαριστικές εικόνες από τις επιθέσεις στην Κολονία". Στο κείμενο που το συνόδευε αναγραφόταν ότι "οι εικόνες αυτές γυρίστηκαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία και αναρτήθηκαν πριν από λίγο στον κυριότερο ιστότοπο διαμοιρασμού βίντεο".

Στην πραγματικότητα, το βίντεο είχε αναρτηθεί στο YouTube στις 30 Ιουνίου 2013 υπό τον τίτλο "Ολλανδή τουρίστρια βιάζεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στην Αίγυπτο".

Την Κυριακή, το κανάλι M1 είχε κατηγορήσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για "μεροληπτική" κάλυψη των γεγονότων της Κολονίας και τη στάση αυτή τήρησε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Οι επιθέσεις της Κολονίας αποδίδονται ως επί το πλείστον σε μεθυσμένους νεαρούς "βορειοαφρικανικής ή αραβικής καταγωγής". Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 561 καταγγελίες γυναικών για κλοπές, βιαιοπραγία και σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με τις τοπικές εισαγγελικές αρχές.

SHARE: