Τη βοήθεια των χάκερ ζητά το Πεντάγωνο για τη λύση των προβλημάτων στην ασφάλεια

Τη βοήθεια των χάκερ ζητά το Πεντάγωνο για τη λύση των προβλημάτων στην ασφάλεια

Τους ιδιώτες χάκερ καλεί το Πεντάγωνο, προκειμένου να βοηθήσουν να εντοπιστούν τα προβλήματα και τα κενά στην ασφάλεια των ιστοτόπων του και στη συνέχεια να τα επιλύσουν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να προσκαλέσει χάκερ, τους οποίους θα έχει ήδη ελέγξει, για να δοκιμάσουν την κυβερνοασφάλεια ορισμένων ιστοτόπων του υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, τον επόμενο μήνα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα "Hack the Pentagon" ("Χακάρετε το Πεντάγωνο") βασίζεται σε παρόμοιους διαγωνισμούς που είχαν κάνει στο παρελθόν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η United Continental Holdings Inc προκειμένου να ανακαλύψουν "κενά" στην ασφάλεια του δικτύου τους.

Τέτοια προγράμματα επιτρέπουν στους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου να εντοπίζουν τα προβλήματα πριν τα εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χάκερ. Έτσι εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος στην περίπτωση μιας παραβίασης.

"Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ψηφιακή άμυνά μας και τελικά και την εθνική ασφάλειά μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χιλιάδες άνθρωποι. Οι λεπτομέρειες και οι κανονισμοί ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως όμως ο διαγωνισμός ενδέχεται να περιλαμβάνει και χρηματικά έπαθλα.

Το Πεντάγωνο πραγματοποιεί εδώ και χρόνια ελέγχους στα δίκτυά του χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες "κόκκινες ομάδες" του, στις οποίες μετέχουν υπάλληλοί του. Αυτή τη φορά όμως τουλάχιστον ένα μέρος του δικτύου του υπουργείου θα "ανοίξει" για κάθε ενδιαφερόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες και να δεχτούν να υποβληθούν σε ενδελεχή έλεγχο πριν τους επιτραπεί να τεστάρουν ορισμένες δημόσιες ιστοσελίδες του υπουργείου. Στο πρόγραμμα, τουλάχιστον σε αυτήν την αρχική φάση, δεν θα περιληφθούν τα πιο "ευαίσθητα" δίκτυα ή τα εξοπλιστικά προγράμμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται από την Υπηρεσία Ψηφιακής Άμυνας (DDS) του Πενταγώνου, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με επικεφαλής της τον Κρις Λινς, πρώην στέλεχος της Microsoft.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network