Tik Tok: Influencer κατηγορείται για αυτοκτονία 10χρονης στην Ιταλία – Τι είναι η “πρόκληση του μαντηλιού”

Tik Tok: Influencer κατηγορείται για αυτοκτονία 10χρονης στην Ιταλία – Τι είναι η “πρόκληση του μαντηλιού”
Shutterstock

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η γυναίκα είχε μεγάλη δημοτικότητα στον συγκεκριμένο ιστότοπο και προκαλούσε τους χρήστες να συμμετέχουν σε επικίνδυνα παιχνίδια. Έρευνα για τον θάνατο της 10χρονης.

Μια 48χρονη influencer από τη Σικελία κατηγορείται για υποκίνηση σε αυτοκτονία μετά τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού που συμμετείχε στην “πρόκληση του μαντηλιού” (blackout challenge) στον ιστότοπο TikTok, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία.

Οι ερευνητές βρήκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έναν σύνδεσμο που οδηγούσε στο προφίλ της influencer από τη Σικελία στο οποίο μπορεί κανείς να δει ένα βίντεο από μια ‘πρόκληση’ στην οποία συμμετέχουν μία γυναίκα και ένας άνδρας οι οποίοι κάλυπταν εντελώς το πρόσωπό τους, ακόμη και το στόμα και τη μύτη τους, με διάφανη κολλητική ταινία ώστε να μην μπορούν να αναπνεύσουν”, εξηγεί η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το βίντεο αυτό, που είναι πολύ επικίνδυνο διότι μπορούσαν να το δουν όλοι οι χρήστες, χωρίς κανέναν περιορισμό, διαγράφηκε από το TikTok”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η influencer είχε “δημοσιεύσει πολλά άλλα αντίστοιχα ‘βίντεο με προκλήσεις’, χάρη στα οποία είχε κερδίσει την προσοχή και 731.000 followers”. Η δημοτικότητά της ήταν τόσο μεγάλη που ένας χρήστης της είχε γράψει: “Γεια σου, αν δεν μου πεις καλημέρα, ορκίζομαι ότι θα πηδήξω από το παράθυρο”.

Οι λογαριασμοί της 48χρονης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαρίστηκαν και η ίδια έχει τεθεί υπό έρευνα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η πρόκληση του μαντηλιού

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Παλέρμο ένα κορίτσι 10 ετών πέθανε από ασφυξία προσπαθώντας να μιμηθεί “την πρόκληση του μαντηλιού”, ενώ βιντεοσκοπούσε την πράξη της με το κινητό της για να ανεβάσει το βίντεο στο TikTok.

Στην “πρόκληση του μαντηλιού”, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρέπει κάνεις να τυλίξει ένα μαντήλι γύρω από τον λαιμό του μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Από αυτή σημειώνονται κάθε χρόνο πολλά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει σοκ στην Ιταλία και η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων είχε μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στο TikTok στους χρήστες που δεν είχαν τη νόμιμη ηλικία για να εγγραφούν στον ιστότοπο. Η νόμιμη ηλικία χρήσης του TikTok είναι τα 13 έτη.

Μετά την τραγωδία στο Παλέρμο, η ίδια αρχή ζήτησε την Τετάρτη από το Facebook και το Instagram να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ανήλικους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα