Ο Τιτανικός "γερνάει": Θέμα χρόνου να χαθεί για πάντα

Τιτανικός
Τιτανικός YOUTUBE

«Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση», δήλωσε ο Παρκς Στέφενσον, ιστορικός πλοίων που έλαβε μέρος στο εγχείρημα καταγραφής του ναυαγίου.

Κατά την διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι πρώτες εικόνες του ναυαγίου σχεδόν 14 χρόνια μετά αποτυπώνουν σοκαριστικές αλλαγές: Ολόκληροι χώροι έχουν εξαφανιστεί εντελώς και η διάβρωση που υφίστανται τα εναπομείναντα μέρη είναι ταχύτατη.

Τιτανικός
Τιτανικός YOUTUBE

Η χειρότερη αποσύνθεση έχει παρατηρηθεί στην δεξιά πλευρά, εκεί όπου ήταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών του πλοίου. Ο ιστορικός του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά».

Τιτανικός
Τιτανικός YOUTUBE

«Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες μεταξύ του Τιτανικού – και πλέον έχει χαθεί» είπε. «Ολόκληρο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του σκάφους καταρρέει, παίρνοντας μαζί της και τις κεντρικές αίθουσες. Κι αυτή η κατάρρευση πρόκειται να συνεχιστεί» τόνισε προσθέτοντας πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση».

Τιτανικός
Τιτανικός YOUTUBE

Αιτία της καταστροφής του ναυαγίου είναι φυσικά η θαλάσσια ζωή: Μικροοργανισμοί στην κυριολεξία τρώνε το ναυάγιο, ακόμα και τα σιδερένια του μέρη, προκαλώντας την αποσύνθεσή του.

Το βίντεο της καταγραφής του Τιτανικού θα αποτελέσει μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ από την βρετανική Atlantic Productions και ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912, όταν χτύπησε ένα παγόβουνο, στο παρθενικό του ταξίδι ως το μεγαλύτερο «αβύθιστο» πλοίο του κόσμου, από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς την Νέα Υόρκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τιτανικός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τιτανικός θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2030

Όταν ο Τιτανικός σάλπαρε για το μοιραίο ταξίδι του

Τιτανικός: Το θρυλικό ναυάγιο 'ξαναζωντανεύει' λεπτό προς λεπτό

SHARE:

24Media Network