Tο 54% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από το τέλος του Ιουλίου

Tο 54% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από το τέλος του Ιουλίου
Τουρίστες σε νησί Eurokinissi

Ο ευρωπαϊκό αεροπορικός κλάδος, χαιρετίζει την πρόταση της ΕΕ, για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ζητώντας παράλληλα ευρύτερο σχέδιο επανεκκίνησης.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε όλος ο τουριστικός κλάδος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών) τη θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, που θα βεβαιώνει ότι κάποιο άτομο είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει υποβληθεί επιτυχώς σε πρόσφατο rapid test, είτε έχει αναρρώσει από τον COVID-19.

Το ζήτημα είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες, ώστε να προλάβουν όλοι την επερχόμενη τουριστική περίοδο, που οριοθετείται από τα τέλη Μαϊου. Ηδη η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη 17η Μαϊου ως ημερομηνία που ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός.

Στο πλαίσιο αυτό και ο αεροπορικός κλάδος της Ευρώπης χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID και θα υποστηρίξουν την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης A4E, ACI EUROPE (International Council Council), ASD (Aerospace and Defense Industries Association of Europe), CANSO, European Regions Airline Association (ERA) και International Air Transport Transport Association (IATA), θεωρούν αυτά τα πιστοποιητικά ως βασικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και αποτελεσματικής επανέναρξης των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη. Καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν επειγόντως την πρόταση της Επιτροπής και όλα τα κράτη της ΕΕ να ξεκινήσουν αμέσως προετοιμασίες για την εφαρμογή τους.

Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 54% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι πριν από το τέλος του Ιουλίου του 2021. Μεταξύ αυτής της ομάδας, το 41% ​​επιθυμεί να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπογραμμίζοντας το όφελος ενός κοινού πλαισίου της ΕΕ, ενώ το 89% των ανθρώπων συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τυποποιήσουν τα πιστοποιητικά rapid tests και εμβολίων.

Πάντως, ακόμη και αν η κατάσταση του COVID-19 επιτρέπει την επανεκκίνηση του ταξιδιού, η αεροπορική βιομηχανία προειδοποίησε ότι απαιτείται ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για την ενεργοποίηση της οικονομικής ανάκαμψης και την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μόλις οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους.

Ο «οδικός χάρτης» της ΕΕ, θα πρέπει να καθορίζει τους όρους, τα κριτήρια και τον πιθανό χρόνο για τη χαλάρωση και την άρση των περιορισμών ταξιδιού. Σε αντίθεση με τον «οδικό χάρτη» επανεκκίνησης που καθορίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο της ΕΕ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους σε όλη την Ευρώπη στο σκοτάδι ως προς τις προοπτικές τους για επανεκκίνηση του τουρισμού. Επίσης, εμποδίζει τους Ευρωπαίους να σχεδιάζουν πολυπόθητες οικογενειακές συναντήσεις, επαγγελματικά ταξίδια ή διακοπές, που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις χώρες της ΕΕ / ΕΕΑ / Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, η μείωση των επιβατών του Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, είναι -89,3%, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας) που αναφέρουν μείωση μόνο κατά 56%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα