Το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει στον κόσμο το “αιφνίδιο lockdown”

Το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει στον κόσμο το “αιφνίδιο lockdown”
Kατά την αιφνίδια εμφάνιση της αστυνομίας, στις γειτονιές του Χονγκ Κονγκ οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να υποβληθούν σε τεστ και να μη φύγουν από τα σπίτια τους έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. @2021 Kin Cheung/Associated Press

Το τελευταίο δεκαήμερο η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εμφανίζεται στη γειτονιά που έχει επιλέξει, την αποκλείει, κατεβάζει τους κατοίκους στο δρόμο και τους υποχρεώνει να υποβληθούν σε τεστ Covid-19. Τι άλλο περιλαμβάνει το 'αφινίδιο lockdown'.

Πώς θα σου φαινόταν ένα βράδυ, εκεί που κάθεσαι στο σπίτι σου και παρακολουθείς τηλεόραση -ή διαβάζεις ένα βιβλίο ή μαγειρεύεις ή κάνεις οτιδήποτε άλλο-, να χτυπήσει το κουδούνι και να ακούσεις αστυνομικό να απαιτεί να κατέβεις στην είσοδο της πολυκατοικίας για να υποβληθείς σε τεστ. Και ότι αν δεν συνταχθείς, έχει δικαίωμα να εισβάλει στο σπίτι σου και να σε απομακρύνει με τη βία; Ακραίο; Το ζουν στο Χονγκ Κονγκ.

Eνόσω η κυβέρνηση της Ελλάδας αναζητά τρόπους να περιοριστεί η νέα αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, στο κομμάτι της Κίνας που προσπαθεί να διατηρήσει την αυτονομία της από την κεντρική κυβέρνηση, το πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: τα αιφνίδια lockdown.

Να πέσει το video.

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο δεκαήμερο είναι η απροειδοποίητη εμφάνιση των αρχών σε γειτονιές, να τις αποκλείουν με ειδικές ταινίες της αστυνομίας, να καλούν τους κατοίκους από τα σπίτια τους και να μπουν σε μια σειρά για να κάνουν rapid τεστ. Όσοι αρνούνται πρέπει να πληρώσουν 535 ευρώ. Κάθε τέτοιο lockdown διαρκεί από μια έως 2 μέρες -έως ότου βγουν όλα τα αποτελέσματα.

Την Τρίτη 2/2 η κυβέρνηση ενημέρωσε την αστυνομία πως πια έχει το δικαίωμα να εισβάλει στα σπίτια των πολιτών και να τους απομακρύνει με τη βία, αν δεν δέχονται να υποβληθούν στο τεστ. Σε ερώτηση για την ξεκάθαρη παραβίαση πολλών διαφορετικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές διευκρίνισαν πως θα συνεχιστεί η τακτική, αφού το θέμα είναι να περιοριστεί το πρόβλημα.

Στα 10.000 τεστ που έχουν γίνει σε δέκα μέρες, βρέθηκαν ντουζίνες κρούσματα. Στο πρώτο που έγινε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές (‘απομόνωσαν’ 46,451 τετραγωνικά μέτρα) και διήρκεσε 44 ώρες, βρέθηκαν 13 κρούσματα σε 7.000 τεστ. Στην τελευταία και τα 2.000 δείγματα ήταν ‘καθαρά’. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το νέο ως ‘καλό’. Οι επιδημιολόγοι θύμισαν πως δεν έχει υπολογίσει στην περίοδο της επώασης, που είναι τρεις με 4 μέρες και μπορεί να φτάσει έως τις 14.

Οι επικεφαλής δεν αγχώθηκαν. Τουναντίον, ενημέρωσαν ότι έως την κινεζική Πρωτοχρονιά (είναι τη δεύτερη μέρα της νέας σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο -φέτος ‘πέφτει’ στις 12 του μήνα, όταν θα μπουν στη ‘χρονιά του βοδιού’) θα γίνεται τουλάχιστον ένα αιφνίδιο lockdown. Στο επίκεντρο είναι οι περιοχές με τους περισσότερους κατοίκους και τα παλαιότερα κτίρια. Δεν ‘γλιτώνουν’ τα καταστήματα ή οι πελάτες που έχουν την ώρα της ‘επέμβασης’.

Εδώ να θυμίσω ότι στην περυσινή κινεζική Πρωτοχρονιά ήταν που μεταφέρθηκε ο ιός σε όλον τον πλανήτη, καθώς πρόκειται για περίοδο που ‘αδειάζει’ η Ασία, με ταξίδια σε όλον τον πλανήτη κατά τις δύο εβδομάδες των διακοπών. Η Κίνα είναι η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία. Είναι και αυτή που πήρε τα πλέον δραστικά μέτρα, για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όπου ‘δραστικά μέτρα’

✍ Ήταν το έθνος που σύστησε το social distancing, με την ακριβή οδηγία της κυβέρνησης να είναι το ‘μείνετε σπίτια σας’.

✍ Όποιος δεν ήταν ενήμερος για την εντολή ή δεν υπάκουε, συλλαμβανόταν (στη συνέχεια τον οδηγούσαν σπίτι και έκλειναν την πόρτα του με μπάρες ή καρδιά). Πέραν των καμερών που υπάρχουν παντού στους δρόμους (και διαθέτουν facial recognition), βγήκαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί στους δρόμους, ενώ γινόταν παρακολούθηση και με drones τα οποία είχαν και θερμικές κάμερες -για να τσεκάρεται η θερμοκρασία των πολιτών.

✍ Τα δυο δημοφιλέστερα phone apps (ΑliPAy και WeChat), προστέθηκαν στα μέσα παρακολούθησης. Κάθε πολίτης χρησιμοποιούσε barcode για να ‘δηλώσει’ αν ασθενεί ή όχι. Οι αρμόδιοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε του κίνηση. “Κάθε άνθρωπος εμφανιζόταν σαν τα χρώματα του φαναριού στο σύστημα” είχε δηλώσει ειδικός ερευνητής. Με πράσινο ήταν οι υγιείς, με κίτρινο αυτοί που ‘χαν κάποια συμπτώματα και με κόκκινο οι διαγνωσμένοι με κορονοϊό. Βάσει του χρώματος επιτρεπόταν ή απαγορευόταν και η έξοδος από τη χώρα.

✍ Αν οι πολίτες έπρεπε να βγουν από τα σπίτια (για να πάμε στη δουλειά τους ή σε γιατρούς ή για προμήθειες), έπρεπε να φορούν και μάσκα. Αλλιώς πλήρωναν πρόστιμα.

✍ Τα τεστ για τον κορονοϊό γίνονται από τότε έως τώρα, δωρεάν σε ειδικά εργαστήρια που είναι χιλιάδες και δουλεύουν όλο το 24ωρο.

✍ Έκλεισαν αμέσως τους χώρους όπου συγκεντρώνεται κόσμος (γήπεδα, θέατρα, γυμναστήρια κλπ) και όρισαν τις 14 μέρες της αυτοαπομόνωσης, ως απαραίτητες για όποιον έμπαινε στη χώρα. Που πια δεν είχαν πολλοί αυτό το δικαίωμα.

Οι παγκόσμιοι παρατηρητές είχαν επισημάνει πως “η Κίνα είναι μοναδική στο να εξασφαλίζει την συμμόρφωση του κοινού, μέσω ακραίων μέσων. Η χρήση κοινωνικού ελέγχου και αδιάκριτης παρακολούθησης δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο για άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που λειτουργούν ως κατασταλτικές στην εξάπλωση του κορονοϊού, οι οποίες θα χαρακτηρίζονταν αποτρόπαιες σε μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία”.

✍ Μετά το μεγάλο lockdown στην αρχή της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ δεν έχει κάνει άλλο. Αυτό που έχει κάνει είναι να επιβάλει σειρά κοινωνικών περιορισμών που ‘μηδένισαν’ στην αρχή του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει η Guardian το ‘κλείσιμο’ των χώρων εστίασης κράτησε μόλις μια μέρα καθώς ‘έπεσε’ πάνω σε βροχόπτωση και τα social media ‘γέμισαν’ φωτογραφίες από εργαζομένων να τρώνε σε δημόσιες τουαλέτες ή σε πεζοδρόμια, όπου είχαν ‘κρυφτεί’ να ‘σωθούν’. Η επόμενη οδηγία ήταν να μένουν ανοιχτοί οι χώροι κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη μισή πληρότητα και με έως δύο άτομα σε κάθε τραπέζι.

✍ Η επόμενη αύξηση των κρουσμάτων έγινε όταν άρχισαν οι εξαιρέσεις στις κατηγορίες ανθρώπων που ‘έμπαιναν’ στη χώρα και δεν ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν 14 μέρες, στην καραντίνα (επιχειρηματίες, αξιωματούχοι, πληρώματα αεροσκαφών κλπ).

✍ Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επλήγη από το τελευταίο ξέσπασμα -του Γενάρη- που οδήγησε στον αποκλεισμό τεσσάρων πόλεων, ενώ 28.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα