Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Μόσχα για οικονομική απομόνωση

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting with Russian ambassadors, envoys and diplomats at the Foreign Ministry headquarters in Moscow, Tuesday, July 1, 2014. (AP Photo//Maxim Zmeyev, Pool)
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting with Russian ambassadors, envoys and diplomats at the Foreign Ministry headquarters in Moscow, Tuesday, July 1, 2014. (AP Photo//Maxim Zmeyev, Pool) ASSOCIATED PRESS

Αν και το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, κάνει λόγο για ανάπτυξη 2% του ρωσικού ΑΕΠ, εντούτοις προειδοποιεί για κινδύνους

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση έχουν επιφέρει στασιμότητα στην ανάπτυξη, πάγωσαν τις επενδύσεις και μπορεί να οδηγήσουν τη Μόσχα σε οικονομική απομόνωση, προειδοποίησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ φέτος στο 0,2% όμως στην έκθεσή του σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να ξεπεράσει την επίσημη πρόβλεψη (0,5%) και να πλησιάσει ακόμη και το 1%.

"Ακόμη και χωρίς την κλιμάκωση (της ουκρανικής κρίσης) η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η επακόλουθη επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση, μεγαλύτερες συναλλαγματικές πιέσεις και εκροές κεφαλαίων απ' όσο υπολογιζόταν έως τώρα", τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Επιπροσθέτως, το Ταμείο σημειώνει ότι όλα αυτά μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ρωσίας και η χώρα να δώσει περισσότερη έμφαση στην οικονομική αυτοδυναμία παρά στη συνεργασία της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Τα μέτρα αυτά, όπως το πάγωμα κεφαλαίων και η απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους, οδήγησαν μεταξύ άλλων σε εκροές κεφαλαίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Η ρωσική κυβέρνηση και αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας χαρακτηρίζουν "αμελητέες" τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Μολονότι όμως το ρούβλι έχει ήδη ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραφε την άνοιξη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν προειδοποίησε ότι λόγω των κυρώσεων η Ρωσία μπορεί να χάσει 1-1,5% της αύξησης του ΑΕΠ της.

"Οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των κυρώσεων έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά το επιχειρείν στη Ρωσία και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις", συνεχίζει η έκθεση του ΔΝΤ. Οι επενδύσεις κεφαλαίων από εταιρείες σε ενσώματα περιουσιακά στοιχεία, όπως στις οικοδομές και τις υποδομές, μειώνονται μήνα με τον μήνα και τον Απρίλιο είχαν πέσει κατά 2,6%. Το ΔΝΤ, όπως εξάλλου και η ρωσική κυβέρνηση, υπολογίζει ότι η εκροή κεφαλαίων μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκ. δολάρια φέτος.

Το δημόσιο χρέος "εκτιμάται ότι θα παραμείνει βιώσιμο και χαμηλό", επισημαίνει το Ταμείο προειδοποιώντας ότι τυχόν επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, εφόσον χρειαστεί να επιβληθούν, θα πρέπει "να είναι προσωρινά και να εντάσσονται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα", σημειώνεται επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ για τη ρωσική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network