Το “εγκληματίας πολέμου” εξόργισε τον Πούτιν – “Ασυγχώρητη ρητορική από Μπάιντεν”

Το “εγκληματίας πολέμου” εξόργισε τον Πούτιν – “Ασυγχώρητη ρητορική από Μπάιντεν”
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν AP / @Patrick Semansky

Ο χαρακτηρισμός "εγκληματίας πολέμου" του Αμερικανού προέδρου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε την άμεση και οργισμένη απάντηση του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε “απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική” τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Την Τετάρτη, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του είναι “εγκληματίας πολέμου”, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Είναι ένας εγκληματίας πολέμου”, δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

“Μετά το αίτημα” του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσω τηλεδιάσκεψης “βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική βοήθεια “περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σταματούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας”, ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

Η ομιλία Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο:

Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε το βράδυ της Τετάρτης την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη δέσμευσή της στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για τις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτήν την ώρα ανάγκης”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο είπε ότι η Άγκυρα καταβάλλει “εντατικές” διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Ερντογάν για τη “σημαντική υποστήριξη” που του προσφέρει. “Είχα συνομιλίες με έναν φίλο της Ουκρανίας, τον πρόεδρο Ερντογάν”, έγραψε, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε “η πρόοδος του αγώνα του λαού εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης” αλλά και “τρόποι για να ενισχυθεί ο ειρηνικός διάλογος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version