Το έληξε η Μέρκελ: “Όχι” στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το έληξε η Μέρκελ: “Όχι” στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η Γερμανίδα Καγκελάριος στην Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, 1 Οκτωβρίου 2020. ap

"Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο" δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας την θέση της ως προς τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Διέρρευσε το προσχέδιο της Συνόδου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε με ήπιο τόνο κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί από άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και φυσικά της δικής μας χώρας και της Κύπρου.

“Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες”, δήλωσε η Μέρκελ.

“Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο όσον αφορά την μετανάστευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στην διαχείριση των πολλών προσφύγων που αναλαμβάνει η Τουρκία”, είπε.

Η Μέρκελ προσέθεσε ότι “φυσικά θα πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο”, σύμφωνα με το Politico.

Από την πλευρά του, την “πλήρη αλληλεγγύη” της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ. “Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα” στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα “κυριαρχικά δικαιώματα” των μελών της. “Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο διέρρευσε στο ΚΥΠΕ και που δεν περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση απόσπασμα για την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει”.

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος “πρέπει να δουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να βελτιώνονται σε σταθερή βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα