Το καραβάνι των μεταναστών από την Ονδούρα προσεγγίζει το Μεξικό

Ονδούρα
Ονδούρα AP

Συνεχίζει την πορεία του το Καραβάνι της 15ης Ιανουαρίου τα μέλη του οποίου θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ. Νέες προειδοποιήσεις των Αμερικανών.

Το καραβάνι των 1.000 έως 2.000 μεταναστών, μεταξύ των οποίων ολόκληρες οικογένειες από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις αρχές της εβδομάδας για να γλιτώσει από την ανέχεια και τη βία στη χώρα αυτή πλησίαζε την Πέμπτη το βράδυ το Μεξικό και κάποιες μικρές ομάδες του έχουν αρχίσει ήδη να περνούν τα σύνορα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Το "Καραβάνι της 15ης Ιανουαρίου" αναχώρησε την Πέμπτη το πρωί από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας αφού πέρασε τη νύχτα σε χώρους του Οίκου του Μετανάστη, που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, όπως και του δημόσιου Πανεπιστημίου Σαν Κάρλος. Περίπου 200 Ονδουριανοί διέσχισαν τα σύνορα με το Μεξικό το βράδυ της Πέμπτης και έδειξαν τα αναγνωριστικά τους έγγραφα στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση προκειμένου να λάβουν ειδική άδεια σε διάστημα έως και πέντε ημερών.

"Το Μεξικό αποφάσισε να δώσει μια κάρτα επισκέπτη για ανθρωπιστικούς λόγους σε όλους όσοι εισέλθουν και δείξουν τα αναγνωριστικά τους έγγραφα", δήλωσε ο Εκτόρ Ούγο Αλεμάν, διευθυντής των υπηρεσιών μετανάστευσης. Η κάρτα αυτή, η οποία ανανεώνεται, επιτρέπει την παραμονή των μεταναστών για ένα έτος στο Μεξικό, όπως και την αναζήτηση εργασίας στη χώρα αυτή και την παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης από τις δημόσιες υπηρεσίες της.

Μεταξύ των μεταναστών του καραβανιού αυτού από την Ονδούρα είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια απέναντι στους πολιτικούς της χώρας τους. "Όλοι οι πολιτικοί της Ονδούρας είναι κλέφτες, όλοι: οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι!", διαμαρτυρήθηκε ο 52χρονος χωρικός Χενάρο Ερνάντες. "Και αυτός ο πρόεδρος (ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες) είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης από όλους", πρόσθεσε ο χωρικός, κατηγορώντας τον ότι αυτός αποτελεί την αιτία της απελπιστικής κατάστασης που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Κατά την αναχώρησή του από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα, ο αριθμός των μεταναστών στο καραβάνι αυτό υπολογιζόταν σε περίπου χίλιους, αλλά οι αρχές της Γουατεμάλας υπολόγισαν στη συνέχεια ότι είναι διπλάσιοι. Εκτός από το καραβάνι αυτό, μια άλλη ομάδα, περίπου 200 μεταναστών, αναχώρησε από το γειτονικό Σαλβαδόρ, με στόχο πάντα να φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι νέες αυτές αναχωρήσεις μεταναστών που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την επιμονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ώστε να συγκρατηθεί η συρροή μεταναστών στη χώρα του. Την ίδια ώρα και καθώς το "Καραβάνι της 15ης Ιανουαρίου" συνέχιζε το δρόμο του προς το αμερικανικό όνειρο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, Λουίς Αρεάγα, του διαμήνυσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης: "Καλώ όλους τους μετανάστες που σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη. Η προσπάθειά σας να μεταναστεύσετε εκεί είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Θα συλληφθείτε και οι ΗΠΑ θα θέλουν να σας απελάσουν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network