Το λίπος που θέλει το καλό μας και πώς να το ενεργοποιήσουμε

Το λίπος που θέλει το καλό μας και πώς να το ενεργοποιήσουμε
To καυτερό φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε το καφέ λιπώδη ιστό στο σώμα μας, στοιχείο ευεργετικό για την υγεία μας. iStock

Το λευκό λίπος γίνεται πρόβλημα, όταν συγκεντρώνεται στο σώμα μας σε μεγάλες ποσότητες. Το καφέ λίπος λύνει προβλήματα. Πώς μπορούμε να το αυξήσουμε.

To λίπος που έχουμε στο σώμα μας δεν είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει δυο διαφορετικά χρώματα: το άσπρο και το καφέ.

Προφανώς και κάθε χρώμα εξυπηρετεί το δικό του σκοπό.

Ο λευκός λιπώδης ιστός (white adipose tissue -WAT) είναι αυτό που ξέρουμε: αποθηκεύει ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, ανενεργά λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια σε μεγάλα σταγονίδια λίπους που συσσωρεύονται στο σώμα. Η συσσώρευση αυτή μας βοηθά να μένουμε ζεστοί -είναι η μόνωση των οργάνων μας.

Στους ανθρώπους, μεγάλες ποσότητες το λευκό λίπος προκαλούν παχυσαρκία. Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα γύρω από τη μέση, μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Ο καφέ λιπώδης ιστός (brown adipose tissue -BAT) αποθηκεύει ενέργεια, σε μικρότερο χώρο από τον ‘ανταγωνισμό’. Συνήθως οι ‘αποθήκες’ βρίσκονται γύρω από τους ώμους και το λαιμό.

Είναι γεμάτος με μιτοχόνδρια πλούσια σε σίδηρο, από τα οποία παίρνει το χρώμα του. Όταν ‘καίγεται’ το καφέ λίπος, δημιουργεί θερμότητα πριν αρχίσουμε να τρέμουμε από το κρύο.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, το καφέ λίπος καίει και θερμίδες.

Το καφέ λίπος θεωρείται πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία και ορισμένα μεταβολικά σύνδρομα

Ανασκόπηση του 2015 σε διάφορες μελέτες έδειξε ότι το καφέ λίπος καίει θερμίδες και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση των επιπέδων ινσουλίνης -μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λιπών από το αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για υπερλιπιδαιμία. Άλλες μελέτες αξιόπιστες πηγές δείχνουν υπόσχεση για το ρόλο του καφέ λίπους στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε το καφέ λίπος;

Υπάρχουν δραστικές ουσίες σε φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξει χρώμα το λευκό λίπος. Υπάρχουν ωστόσο, και φυσικοί τρόποι που μπορούν και να μας ζεστάνουν.

Περπατάμε στο κρύο

Δεδομένου ότι το καφέ λίπος ενεργοποιείται ακριβώς πριν αρχίσει το ρίγος, η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των καφέ λιποκυττάρων και τα οφέλη τους. Τώρα που ‘πέφτει’ η θερμοκρασία, είναι ιδανική συνθήκη να κάνετε ένα, δυο (τρία, τέσσερα) τετράγωνα.

“Βυθίζουμε” το υπνοδωμάτιο στο σκοτάδι

Το σκοτάδι βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, που εκτός του ότι μας βοηθάει να κοιμηθούμε, ενεργοποιεί και το καφέ λίπος. Μελέτη διαπίστωσε ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει να κρατήσουμε μακριά την παχυσαρκία. Η θεωρία αυτή έχει και μια προειδοποίηση: η ποιότητα του ύπνου δεν σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα του καφέ λίπους.

Spicy σνακ

Μια κρύα ημέρα τίποτα δεν μπορεί να μας ζεστάνει όσο ένα μπολ σούπας. Αν προσθέσουμε και spicy σάλτσα, ακόμα καλύτερα. Με ένα σμπάρο θα έχουμε δυο τρυγόνια: και θα ζεσταθούμε και θα ενεργοποιούμε το καφέ λίπος, με κάθε κουταλιά.

Οι πιπεριές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καυτερής σάλτσας προέρχονται από την καψαϊκίνη, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα