Το μήνυμα Γκορμπατσόφ σε Πούτιν και Τραμπ

In this photo taken Friday, Dec. 9, 2016 former Soviet President Mikhail Gorbachev speaks to the Associated Press during an interview at his foundation's headquarters, in Moscow, Russia. Gorbachev said the West has wasted a chance to build a safer world after the Cold War while the U.S. has gloated at the Soviet Union's demise. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
In this photo taken Friday, Dec. 9, 2016 former Soviet President Mikhail Gorbachev speaks to the Associated Press during an interview at his foundation's headquarters, in Moscow, Russia. Gorbachev said the West has wasted a chance to build a safer world after the Cold War while the U.S. has gloated at the Soviet Union's demise. (AP Photo/Ivan Sekretarev) AP

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί τους ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ "να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο χωρών μια μέρα πριν συναντηθούν στο περιθώριο της G20 στη Γερμανία

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κάλεσε σήμερα τους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που θα συναντηθούν αύριο για πρώτη φορά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο, να "βάλουν τα πάντα στο τραπέζι" ώστε "να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο χωρών.

"Πάνω απ' όλα, είναι καλό που επιτέλους θα γίνει αυτή η συνάντηση. Αν και είναι κρίμα που γίνεται μόλις τώρα" είπε ο Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. "Χάσαμε πολύ χρόνο. Πρέπει να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο. Και πρέπει να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης", τόνισε.

"Χρειάζεται μια ώθηση από τους ηγέτες, όπως έγινε στο Ρέικιαβικ το 1986", συνέχισε ο 86χρονος Γκορμπατσόφ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. "Πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι και να εφαρμοστούν μηχανισμοί συνεργασίας. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα, έστω και σημαντικά, αλλά στο σύνολο των προβλημάτων", επέμεινε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν ψυχρές την εποχή που ο Γκορμπατσόφ προχώρησε σε μια πρωτοβουλία προσέγγισης με τη Δύση, υποσχόμενος ταυτόχρονα μια πολιτική ανοίγματος και διαφάνειας, την περεστρόικα, στην τότε Σοβιετική Ένωση. Το 1985 και το 1986 συναντήθηκε με τον Ρίγκαν στη Γενεύη και το Ρέικιαβικ, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της G20. Ο Τραμπ πάντως, παραμονές αυτές της συνάντησης, χαρακτήρισε "αποσταθεροποιητική" τη στάση της Μόσχας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Ivan Sekretarev)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Πούτιν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Κρεμλίνο απαντά στον Τραμπ

Απόρθητη πόλη το Αμβούργο για τους G20

SHARE:

24Media Network