Το ΝΑΤΟ 'επιπλήττει' τη Τουρκία για βεβιασμένη αντίδραση

Το ΝΑΤΟ 'επιπλήττει' τη Τουρκία για βεβιασμένη αντίδραση
© AFP/GETTY IMAGES

Στελέχη του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην παραβίαση του εναερίου χώρου της από το ρωσικό μαχητικό, το οποίο κατερρίφθη, ήταν βεβιασμένη

«Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης» συνέστησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Telegraph, υποστηρίζει πως στελέχη του ΝΑΤΟ, που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χαρακτήρισαν βεβιασμένη την αντίδραση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζοντας πως "υπάρχουν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών".

Παράλληλα, πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τον προβληματισμό για τον αν, τελικά, η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει το ρωσικό μαχητικό να εγκαταλείψει τα εναέρια σύνορά της.

(Πηγή: ΑΠΕ, telegraph)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Τουρκία, ΝΑΤΟ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της

Νταβούτογλου: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της

Η Άγκυρα πιστεύει πως οι πιλότοι του ρωσικού μαχητικού είναι ζωντανοί

SHARE:

24Media Network