Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας
Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Olivier Matthys

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας μετά και το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως η Συμμαχία προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Επεσήμανε πως η Ρωσία θα υποστεί βαρύτερες κυρώσεις ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Επιπλέον ανακοίνωσε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.

“Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε. Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθτούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά”.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στρατιωτική ή οικονομική στη Ρωσία, και να ασκήσει την επιρροή της για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. “Το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του βίαιου πολέμου κατά της Ουκρανίας, και όχι να στηρίζει τη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά” διεμήνυσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα